‘Kaçak elektrik kullananı çekirge ile yakalıyoruz’

UEDAŞ, Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında gelen kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik bir cihaz geliştirdi. Genel Müdür Efe, ”Çekirge adını verdiğimiz cihazla eve girmeden tespit yapıyoruz. Bu şekilde çok kaçak yakaladık ve birçok insan

‘Kaçak elektrik kullananı çekirge ile yakalıyoruz’

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (UEDAŞ) Genel Müdürü Mesut Efe, kurdukları Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) departmanı ve laboratuvarlarında ses getirecek üretimler yaptıklarını söyledi.

Efe, UEDAŞ’da gerçekleşen yatırımlar ve şirketin yapılanması hakkında bilgi verdi. Elektrik dağıtım hizmetlerinin 2006 yılına kadar TEDAŞ bünyesinde tek şirketten yürütüldüğünü, 2006 yılında ise 21 tane dağıtım şirketine bölündüğünü belirten Efe, ”Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ de de (UEDAŞ) Bursa, Yalova, Balıkesir, Çanakkale olmak üzere 4 ilde elektrik dağıtım hizmeti vermek üzere kamu tüzel kişiliği altında kuruluyor. 2006 yılından 2010 yılına kadar kamu eliyle hizmet devam ettirilirken, 2010’dan itibaren özelleştiriliyor ve Limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat konsorsiyumuna devredilmek suretiyle o tarihten bu yana özel şirket mantığıyla yönetiliyor” dedi.

HER YIL 225 MİLYON LİRA

Şirketin yatırımlarını ifade ederken karşılaştırma yapılmasında fayda olduğuna dikkat çeken Efe, şunları kaydetti:

”Biz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) mevzuatına göre yatırımlarımızı yapıyoruz. 2006-2010 birinci uygulama dönemi. Burası tamamen kamu tüzel kişiliği adı altında hizmet verilen dönem. 2011-2015 dönemi de ikinci uygulama dönemi olup burada da tamamen özel sektör yatırımları söz konusu. UEDAŞ kurulduğu yıldan 2010 yılına kadar toplam 151 milyon liralık yatırım yapmış. Özelleştikten sonra biz 2010’dan 2015 yılına kadar 709 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Üçüncü uygulama dönemi denilen 2016-2020 yılı için bizim her yıl 225 milyon lira yatırımımız söz konusu olacak. Toplamda 2020’nin sonuna geldiğimizde yaklaşık 1,2 milyar lira yatırım yapmış olacağız. Çok ciddi bir yatırım özel sektör eliyle gerçekleşiyor.”

YAKLAŞIK YÜZDE 80’İ BURSA’YA

Şuanda Master Plan çerçevesinde ne zaman ne iş yapacaklarının ve hangi bölgeye yatırım yapılacağının belli olduğunu dile getiren Efe, şöyle devam etti:

”2016 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 50’si Bursa’da olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 225 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Bu yatırımın 80 milyon lirası teknoloji yatırımları ve diğer harcamalar diye ifade edilirken, kalan kısmın tamamı sahadaki şebeke yatırımlarına gidiyor. Sahadaki şebeke yatırımlarında bir önceliklendirme durumu söz konusu. İlk etapta kapasite artış genişleme yatırımı diye ifade ettiğimiz ilk defa elektrik götürülmesi gereken yerlere enerji vermeye çalışıyoruz. Birinci önceliğimiz burada başlıyor. Sonra işletmiş olduğumuz çok geniş yelpazede 35 bin 500 kilometrekare alanda elektrik dağıtım şebekemiz var. Bunların ekonomik ömürlerinin dolanları söz konusu olabiliyor. Bu da 30 yıldır. 30 yılın üzerindeki hatlarımızın değiştirilmesi gerekiyor. Bunların değiştirilmemesi durumunda kesintisiz elektrik vermemiz mümkün olmuyor arıza sayıları artıyor. Bu şebekeleri de yatırım kapsamında yeniliyoruz ikinci önceliğimiz de burada. Üçüncü önceliğimiz ise aydınlatmalar.”

VATANDAŞIN BİZE ULAŞABİLECEĞİ HER KANALI AÇIK TUTUYORUZ

Hizmet noktasında iddialı olduklarının altını çizen Efe, her geçen gün arıza sayılarını azalttıklarına yönelik verileri müşteriler nezdinde duymanın kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Efe, ”Biz yüzde 80’in üzerinde eser seviyesi olan bir çağrı merkezi işletiyoruz. Buraya gelen şikayetleri tek tek değerlendiriyoruz. Müşterilerimizi arayıp anket yapıyoruz. Bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Eksik olduğumuz noktaları gidermeye çalışıyoruz. Sosyal medyada çok geniş yer alan bir şirketiz. Aynı zamanda web sitemizden de bize her türlü ulaşma şansına sahipler. Bize ulaşan tüm talepleri mutlaka değerlendiriyoruz. Aynı zamanda akıllı telefonlar üzerinden bize ulaşmayı sağlayacak bir uygulama yaptık. Bunu indirerek bizimle chat dahi yapabilirler. Her türlü bilgi alabilirler. Biz vatandaşın bize ulaşabileceği her kanalı elimizden geldiği kadar açık tutmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

İKİ ŞİRKETLE HİZMET

Mesut Efe, perakende ile dağıtım şirketi farkını ortaya koymak gerektiğini ifade ederek, şirketin 2010 yılında iki lisansı birlikte götürdüğünü söyledi. Mevzuat düzenlemesi gereği 2013 yılında şirketin ikiye bölündüğünü dile getiren Efe, şu bilgileri verdi:

”Yeni bir genel müdürlük ve şirket oluşturuldu. Mevzuata göre bu gerekliydi. Şuanda Uludağ Elektrik Dağıtım tarafında dağıtım hizmetleri yürütülürken perakende tarafında daha çok faturalandırma, taahhuk, tahsilat, elektrik satış gibi işlemler söz konusu oluyor. Bizim tarafta ise şuanda görebildiğiniz her türlü elektrik almacının işletilmesini sağlayacak olan arıza işletimi ve yatırımlar var. Ya da ilk defa vatandaş bir elektrik istiyorsa bağlantı anlaşmasını bizimle, perakende satış sözleşmesini diğer tarafla yapıyor. Bu kapsamda elektrik şebekesinin sağlıklı ve kesintisiz şekilde yürütülebilmesi adına dağıtım şirketinin altyapısında bir sürü yapılması gereken işi var.”

SÜREKLİ BÜYÜME POTANSİYELİ

Bölgenin dinamo şirketlerinden bir tanesi olduklarını vurgulayan Efe, ”Gerçekten de Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım şirketiyle kendi içimizde karşılaştırma yaptığımızda sürekli potansiyel büyümeye sahip bir şirketiz. Türkiye’deki kişi başı elektrik tüketimi 2015 yılında 3 bin 400 kilovatsaat civarındayken bizim bölgede kişi başı elektrik tüketimi 3 bin 800 kilovatsaatleri buluyor. Dolayısıyla biz büyümeye karşılık da bir manada cevap verebilmek adına yatırımlarımızı ona göre büyütüyoruz, şirket büyüklüğümüzü ona göre oluşturuyoruz” dedi.

EĞİTİM, SPOR VE SAĞLIĞA DESTEK

Ellerinden geldiğince sosyal sorumluluk projelerinin içerisinde de yer almaya çalıştıklarını anlatan Efe, şunları kaydetti:

”Bir kitap daha aydınlık bir hayat’ ismini verdiğimiz bir projemiz vardı. 2016 yılı içinde Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’ye dağıtılmış bir şekilde 5 okula kütüphane yapmak suretiyle çocuklarımızı sevindirmeye çalıştık. Bunun 3 tanesi tamamlandı diğer 2 tanesinin yapımı devam ediyor. Diğer bir projemiz ‘Kardeşim Üşümesin’ de ise bölgemizdeki dezavantajlı okullara gidip oradaki çocukların kışlık ihtiyacını giderecek şekilde mont, atkı, bere gibi hediyeler alıyoruz. Bu çocuklarımıza eğitimleri boyunca destek olmaya çalışıyoruz. Dinamiklerimizden Bursasporumuz var. Balıkesirsporumuz var. Buralara Bursaspor tarafında loca almak, Balıkesir tarafında maddi destek sağlamak suretiyle spor camiamıza da elimizden geldiği kadarıyla destek vermeye çalışıyoruz. Ayrıca, Uludağ Üniversitesi’nin yanık ünitesini belli bir noktada yenilemek için görüşmelerimiz sürüyor.”

KAÇAK KULLANIMI YAKALAYAN ‘ÇEKİRGE’

Şirketin dinamikliği ve büyüklüğüne de bağlı olarak her türlü alanda hizmet vermeye çalıştıklarının altını çizen Efe, ”2,5 milyon abonemizin her türlü talebini almaya çalışıyoruz. Bir taraftan da Ar-Ge ile çok ciddi ilgileniyoruz. Bir Ar-Ge departmanımız ve laboratuvarımız var. Buralardaki yapmış olduğumuz çalışmalarla ses getirecek güzel projeler üretiyoruz. Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım şirketinde bildiğim kadarıyla bir Başkent Elektrik Dağıtım’da var bir de bizim projemiz TÜBİTAK’tan onay almış durumda. Onun haricinde hayata geçirdiğimiz birçok proje var. Gelecekte dağıtım şirketlerinin ihtiyaç duyabileceği alanlarda ciddi Ar-Ge projeleri yapmaya devam edeceğiz. Üretmiş olduğumuz cihazlar özellikle de şuanda kaçak elektrik kullanımını engelleyebilmek adına bölgede yaşayan dürüst vatandaşlarında hakkını koruyabilmek adına yapmış olduğumuz bir ‘Çekirge’ cihazımız var. Dışarıdan hiç binada gidip vatandaşın evine girmeden ürettiğimiz cihazı şebekeye bağlamak suretiyle kaçak kullanılıp kullanılmadığını tespit edebiliyoruz” diye konuştu. 

Mesut Efe, söz konusu cihaz sayesinde bir çok kaçağı yakaladıklarını ve birçok insanın hakkını korumuş olduklarını belirtti.

ARIZAYA 3 DAKİKA İÇİNDE ÇÖZÜM

Mesut Efe, hizmetin daha kaliteli ve hızlı yapılabilmesi adına büyük teknoloji yatırımları yaptıklarını dile getiren Efe, bir SCADA merkezi kurduklarını söyledi. Efe, ”Şuanda büyük bir merkez kurduk. Sorumlu olduğumuz 4 ildeki 41 dağıtım noktasından çıkan verileri anında bu merkezden görebiliyoruz. Bir arıza meydana gelirse buradaki merkezden direkt alternatifiyle ilgili manevrasını yapıp çok kısa sürede arızayı giderebiliyoruz. Müşteri enerjisiz kalma noktasında eskiden 3-5 saat enerji alamazken şimdi 3-4 dakika içinde enerjisini alıyor” dedi.

ASLINDA EN İYİ ŞİRKETİZ

Bir bölgede yatırım yaparken bazen o yatırımları mevcut şebekeye entegre ederken planlı elektrik kesintilerine sebebiyet verildiğini anlatan Mesut Efe, şunları kaydetti:

”Bu doğal bir süreçtir. Çünkü elektrik hayati tehlikesi olan izafi bir kavram. Bizim 2 bin civarında personelimiz var. Bizdeki çalışanlarda insan. Yatırım yapıldıktan sonra canlı şebekeye bağlantı yapılması için elektrik kesintilerinin yapılması gerekiyor. Planlı elektrik kesintisi yapılması gerektiğinde 48 saat önceden mutlaka UEDAŞ’ın web sitesinden bölge halkına duyurulur. Ankara’da Elektrik Kesinti Endeksi diye bir endeks açıklayan Tüketici Birliği Federasyonu Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım şirketinin tamamında bu planlı elektrik kesintilerini sayısal olarak topluyor sonra da en kötüden en iyiye diye bir performans açıklaması yapıyor. Biz bölgede çok fazla bakım ve yatırım yapmamız dolayısıyla planlı kesintiyi çok fazla yapmamızdan dolayı bu endekste en çok kesinti yapan şirket noktasına geliyoruz. Aslında en çok çalışanıyız. Sanki arıza kesintisi en çokmuş gibi görünüyor ama planlı kesinti deseler durum farklılaşacak. Arıza kesintisiyle ilgili endeks tutacak olsalar biz en iyisi olacağız. 2010’daki arıza sayımızla 2016’ya geldiğimizde arıza sayısı yüzde 80 azalmış durumda. Her gün gürültü patırdı yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şirketler en iyi şirket olarak çıkıyor. Bu bölgemize çalışanlarımıza vatandaşlarımıza haksızlık. Tüketici Birliği Federasyonu’nun bu düzeltmeyi yapmasını rica ediyorum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X