Kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, kaçak elektrikle mücadelede yeni bir döneme girildiğini belirterek, “Kayıp oranlarının yüksek olduğu bölgelerde, otomatik sayaç okuma sistemleriyle tüketimler sürekli izlenecek ve ka

Kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

Yüksel, AA’ muhabirine yaptığı açıklamada, Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği’nin kaçak elektrikle mücadeleye hız kazandıracağını vurguladı.

Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüksek oranlarda olan kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi için yoğun bir çalışma sürdürüldüğünü kaydeden Yüksel, şöyle devam etti:

“Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, kaçak elektrikle mücadelede yeni bir döneme girildi. Kayıp oranlarının yüksek olduğu bu bölgelerde otomatik sayaç okuma sistemleri ile tüketimler sürekli izlenecek ve kaçak kullanımlar anında belirlenip gerekli işlem yapılacak. Müdahale olmaması için sayaçlar muhafaza altına alınacak. Şirketlerin kaçakla mücadale anlamında yaptıkları uygulamalar kalite yönetmeliğinin kısıtlamalarına dahil edilmeyecek. Ayrıca kaçak kullanımın en yüksek olduğu tarımsal sulamayla ilgili olarak, abonelik veya sayaç olmayan arazilerdeki elektrik kullanımının belirlenmesi halinde ise dağıtım şirketleri kaçak elektrik tespit tutanağı düzenleyebilecek.”

Yönetmelik ne getiriyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 31 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, teknik ve teknik olmayan kayıp oranları ülke ortalamasının üzerinde olan elektrik dağıtım bölgelerinde, faaliyette bulunan dağıtım şirketleri için diğer dağıtım bölgelerinden farklı olarak alınacak tedbirler belirlendi.

Elektrik kayıp oranı yüksek şirketlerin yatırımlarıyla ilgili de düzenlemeler getiren yönetmelikle, kayıp oranlarının düşürülmesi amacıyla ilgili mevzuat çerçevesinde Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’nde yer almayan sayaçlar, ilgili şirketin yatırım planına konularak bu sisteme dahil edilecek.

Bu şirketlerin dağıtım bölgeleri içinde yer alan ve önceki yıl gerçekleşmelerine göre kayıp oranı yüzde 30’un üzerinde olan il ve ilçelerde, ilgili dağıtım şirketi tarafından kayıp-kaçak ile mücadele kapsamında, elektrik sayaçlarının tesisi için mevzuatta tanımlanan yerden farklı bir yer belirlenebilecek. Sayacın konulduğu nokta ile kullanıcının bağlantı noktası arasında, ilgili kullanıcı dışında yapılacak müdahaleler ise dağıtım şirketinin sorumluluğunda olacak.

Yeni düzenleme kapsamındaki ortaya çıkacak maliyetlerden bazıları ise şirketlerin tarife hesaplamalarında yatırım harcaması olarak dikkate alınacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X