Kaçış sürüyor

Suriye ordusu ve Rusya’nın hava bombardımanından kaçanların Türkiye sınırına göçü sürüyor. Sınırımıza dayanan göç akınında, son 48 saatte 35 bin kişi geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise 55 bin kişihinni yolda olduğunu açıkladı.

Kaçış sürüyor

Rusya’nın hava desteğiyle ülkedeki Halep-Azez koridorunu kapatan Suriye ordusu, muhaliflerin elindeki diğer bölgelere ilerlerken binlerce sivil de Türkiye sınırına kaçıyor.

Operasyonlar devam ederken, sınıra gelenlerin sayısı da sürekli artıyor. Dün bir açıklama yapan Kilis Valisi Süleyman Tapsız ’48 saat içerisinde 30-35 bin insan geldi. İlk gün itibari ile 10 bin kişi çadırlara yerleştirildi. Bu insanların her türlü temel ihtiyaçlarının Başbakanlık, AFAD başkanlığında yerine getiriyoruz. Yeni gelen göç dalgası ile kampların kapasitelerini genişlettik. İlk gün itibari ile 10 bin kişi çadırlara yerleştirildi. 100 bin kişilik bir kapasite burada var. Sivilleri yönelik hava saldırısı durmalı. Bu durmaz ise kitlesel göç engellenemez. Rusya’nın sivillere yönelik hava saldırısı devam ederse, 70 binden daha fazla insanın sınırımıza gelme olasılığı bulmaktadır’ifadelerini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU:55 BİN KİŞİ YOLDA

Dışişleri Bakanı Mavlüt Çavuşoğlu ise rejim güçlerinin saldırılarından kaçan 50-55 bin kişinin yolda olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu ise Avrupa Birliği dışişleri bakanlarıyla Amsterdam’da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Şam yönetiminin  Halep saldırılarının ardından bölgeden kaçan 5 bin Suriyelinin kabul edildiğini belirterek, ’50-55 bin kişi yolda ve onları yalnız bırakamayız, çünkü hava saldırıları sürüyor ve İranlı Şii milislerin desteklediği rejim güçleri de bu sivillere saldırıyor’ dedi.

HALEP’TE ÇATIŞMALAR

Türkiye sınırına Suriyelilerin akını sürerken, Halep’ten yeni çatışma haberleri geliyor. Çatışmalar kentin kuzeyindeki Rasyan kasabasıhda yoğunlaşmış durumda. Suriye ordusunun kasabayı ele geçirdiği bildirilirken, muhalifler yoğun çatışmaların sürdüğünü ancak kasabadaki kontrolü kaybetmekdiklerini açıkladı. Çatışmalarda her iki taraftan da 100’den faza can kaybı verdiği belirtildi.

ABD TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Şam yönetiminin, Suriye’deki sivilleri bombalamayı durdurması gerektiğini söyledi. Kerry, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Dışişleri Bakanlığında düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. 

Kerry, aralık ayında Suriye’ye acil insani yardım ulaştırılması konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde alınan karara atıf yaparak, bu kararda, sivilleri hedef alan havadan ve ağır silahlarla yapılan bombardımanların  durdurulması gerektiği açık bir şekilde yer aldığını, Rusya’nın da oy kullandığı bu karara uygun hareket etmediğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X