Kaçış sürüyor

Akçakale sınırındaki Tel Abyad’da çatışmalardan kaçan binlerce kişi Türkiye’ye kaçıyor. IŞİD’in bölgeden uzaklaştırılması için havadan koalisyon uçakları, karadan da Kürt birlikler operasyon düzenliyor.

Kaçış sürüyor

Türkiye’nin Akçakale sınır komşusu olan Suriye’nin Tel Abyad ilçesindeki çatışmalardan kaçan binden fazla mülteci Türkiye sınırına yığıldı.

Suriye tarafında yoğun çatışmalar yaşandığını ifade eden Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakimk Ayhan, savaştan kaynaklı şimdiye kadar 5 bin kişinin ilçeye sığındığını söyledi. Sınırda ise hala bin 500 kişinin beklediğini ifade eden Ayhan, Tel Abyad’dan Türkiye’ye geçenlerin büyük bir kısmının Akçakale’deki akrabalarının yanlarına yerleştirildiğini söyledi ve yerleşemeyenlerin de AFAD çadır kamplarına gönderildiğini ifade etti.

4 YIL SÜREN GÖÇ

Belediye Başkanı Ayhan, 4 yıldır bu savaşı yaşadıklarını  ve ilçeye bu süre içerisinde sürekli göç olduğunu söyledi.  

Bu arada Suriye’nin Rakka iline bağlı Tel Abyad’ın IŞİD’in elinden alınması için Kürt birlikler bölgede operasyon düzenliyor. Rojava olarak bilinen bölgeye bağlı Cizir kantonunun Serekaniye ilçesinde, YPG (Halk Savunma Birlikleri) ve Kobani’nin doğusundan aralarında YPG’nin de olduğu Burkan El Fırat Güçleri, ABD önderliğindeki koalisyon uçaklarının hava desteğiyle IŞİD’i püskürtmeye çalışıyor.

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Tel Abyad, 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu’na bağlı grupların eline geçmişti. İlçe, 2013’te ise El Kaide’yle bağlantılı El Nusra Cephesi’ne geçmiş, ardından IŞİD burada hakimiyet sağlamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X