Kadavra bağışında umut verici artış

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mustafa Kafa, son dönemde kadavra bağışlayanlarda artış olduğunu söyledi.

Kadavra bağışında umut verici artış

Doç. Dr. Kafa,  yarısı son dönemlerde olmak üzere toplam 100’e yakın kişinin kendisini kadavra olarak bağışladığını, bu bağışların yüzde 20’sinin gerçekleşmesi halinde bile uzun süre kadavra sıkıntısı yaşamayacaklarını söyledi.

Türkiye’deki tıp fakültelerinde 2013 verilerine göre toplam 20 bin öğrencinin 126 kadavra üzerinde eğitim görmeye çalıştığını belirten Doç. Dr. Kafa, farklı aşamalarda 261 öğrenciye bir kadavra düştüğünü, bunun idealinin ise 6 öğrenciye bir kadavra olduğunu söyledi. Üniversite olarak nispeten iyi bir durumda olunsa da en çok kadın kadavrası konusunda sıkıntı çektiklerini dile getiren Doç. Dr. Kafa, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1’i kadın olmak 15 kadavra bulunduğunu, bunun 10 tanesini rotasyon usulü ile yani bir süre kullandıktan sonra yenilenmesi için özel ilaçlanmış havuzlarda bekleterek yeniden kullandıklarını bildirdi.

Bir kadavrayı, yapılan işleme bağlı olarak 5-10 yıl kullanabildiklerini ifade eden Doç. Dr. Kafa, öğrenci sayısı arttıkça kadavraların ömrünün de azaldığını, ömrü bitenlerin de usule uygun olarak gömüldüğünü kaydetti. Türkiye’deki kadavra sorununun aşılması için ailelerin bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Doç. Dr. Kafa, hukuki düzenlemeler yapılarak kişinin vasiyetini esas alan bir sistemin getirilmesinin daha olumlu olabileceğini savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X