Kadın doğum hastanesine saldırı: 25 ölü

Felluce Kadın Doğum Hastanesi’ne 3 varil bombasıyla düzenlenen saldırı sonucu kadın ve çocuklardan oluşan 25 kişinin öldüğü, 30 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Kadın doğum hastanesine saldırı: 25 ölü

Enbar İl Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada “Felluce Kadın Doğum Hastanesi, uçaklar tarafından şiddetli saldırıya uğradı. Olayda onlarca kadın ve çocuk yaşamını yitirdi veya yaralandı. Rastgele yapılan bombardımanlar, sivillere zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Felluce Kadın Doğum Hastanesi’ne düzenlenen hava saldırısından Irak Savunma Bakanlığı sorumlu tutuldu.

Felluce Hastanesi doktorlarından Mazin ed-Duleymi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Orduya ait helikopterler Felluce Kadın Doğum Hastanesi’ne 3 varil bombasıyla saldırı düzenledi. Olayda kadın ve çocuklardan oluşan 25 kişi öldü, 30 kişi yaralandı” dedi.

Saldırı sonucu hastanenin tamamen kullanılamaz hale geldiğini ve can kaybı ile maddi hasarın ciddi olduğunu belirten Duleymi, hayatını kaybedenlere ait cesetlerin adli tıp kurumuna kaldırıldığı ve yaralıların ise Felluce Hastanesi’ne nakledildiklerini söyledi.

Varil bombası nedir?

Bir varilin içine TNT türü patlayıcılar doldurularak helikopterlerden bırakılan ‘varil bombaları’, Suriye’de Esed güçleri tarafından sürmekte olan iç savaşta kullanılıyor. Üretimi füze ve roketlere nazaran çok daha kolay olan varil bombalarının Suriye’deki kullanımı 2012 yılında ortaya çıkmıştı.

Esed yönetimi tarafından yalanlanan iddialar daha sonra kanıtlarla pekiştirildi. Varil bombalarının içinde, amonyum nitrat, fuel oil ve şarapnel de kullanılabiliyor. Bombalar sivil yerleşim birimlerine rast gele fırlatılıyor ve düştükleri yerde deprem etkisi oluşturuyor.

İnsan hakları örgütleri, Irak hükümetinin de Esed yönetimi gibi zaman zaman terörle mücadele operasyonlarında sivil yerleşim birimlerine yönelik varil bombası kullandığını iddia ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X