Kadın esnafın derdi prim gün sayısı

SGK yetkilileri ile bir araya gelen MESO üyesi kadın esnaf sanatkarlar, daha çok emeklilik prim günlerinin nasıl kısalacağı konusunda yoğunlaştı.

Kadın esnafın derdi prim gün sayısı
AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
 
Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın (MESO) kadın üyelerine yönelik düzenlediği ‘sosyal güvenlik’ toplantısına ‘prim günleri ile ilgili istekler’ damga vurdu.
Sümbüllü Bahçe Konağı’nda gerçekleştirilen toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdür Yardımcısı Adnan Kaçan ve SGK Osmangazi Merkez Müdürü Cemal Bülbül konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılışında konuşan MESO Başkanı Ali Özkan İlhan, üyelere ‘Torba Yasa’nın kadınlara sağladığı avantaj ve dezavantajları anlatarak, bu konudaki bilinci artırmayı hedeflediklerini söyledi.
 
HERKES SİGORTALI OLACAK
 
Daha sonra kürsüye çıkan SGK İl Müdür Yardımcısı Adnan Kaçan, yapılandırmanın özünün 2012 yılından beri devam ettiğini ifade etti. Türkiye’de sigortası olmadan yaşayan kimsenin kalmayacağını dile getiren Kaçan, ”Herkes genel sağlık sigortasına tabi olacak. Bunun için kaymakamlıklarda gelir testi yapılıyor. Vatandaşların ödeyeceği primleri bu test üzerinden belirliyoruz” dedi.
 
YANINIZDA ÇALIŞANI MAĞDUR ETMEYİN
 
SGK Osmangazi Merkez Müdürü Cemal Bülbül, kadın esnafı ne olursa olsun kendilerini ve yanlarında çalıştırdıkları kişileri bir sosyal güvence kapsamına almaları konusunda uyardı. Bülbül, ”Hayatın karşımıza ne çıkaracağını bilemiyoruz” diyen Bülbül, kayıt altına alınmayan çalışanların mağdur olduğunun altını çizdi.
 
‘TORBA’DAKİ KOLAYLIKLAR
 
MESO üyelerine, doğum borçlanması, tüp bebek hakkı ve yurtdışında çalışmanın primlere eklenmesi gibi çeşitli konularda da bilgi verildi. Kadın esnaflar ise, daha çok emeklilik prim günlerinin nasıl kısalacağı konusunda yoğunlaştı. Bu konuda üyelere açıklamada bulunan Cemal Bülbül, her çocuk için 2 yıl borçlanabildiklerini ifade etti. Torba Yasa’nın sigorta prim borçlarındaki yapılandırmada da kolaylık sağladığına dikkat çeken Bülbül, borçların 6, 12 ve 18 taksit halinde 2 ayda bir ödendiğini kaydetti. Bülbül, bunun da 12 ay ile 36 aya varan taksit seçeneği anlamına geldiğinin altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X