Kadın terörist üzerindeki bombayı patlattı

Fransız polisinin, Paris’teki saldırılarla ilgili olarak başkentin kuzeyindeki Saint-Denis banliyösünde yaptığı, iki kişinin öldüğü operasyonun bittiği bildirildi. Operasyonda 7 kişi gözaltına alındı.

Kadın terörist üzerindeki bombayı patlattı

Fransız polisinin Paris’teki terör saldırıları ile ilgili olarak başkentin kuzeyindeki Saint-Denis banliyösünde yaptığı operasyon sona erdi.

Hükümet Sözcüsü Stephan Le Foll, sabaha karşı başlayan ve 13 Kasım’da Fransa-Almanya futbol maçı sırasında iki canlı bomba saldırısının yapıldığı Stade de France’a 1 kilometre mesafede gerçekleştirilen operasyonun bittiğini duyurdu.

Paris Savcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, operasyon sırasında bir kadın teröristin üzerindeki bombayı patlatarak öldüğü bildirilmişti. 

Polis kaynakları ise ikinci bir teröristin de polis tarafından öldürüldüğünü duyurmuş, operasyon sırasında 7 kişinin gözaltına alındığını kaydetmişti.

Operasyonda görevli 5 polisin de hafif şekilde yaralandığı kaydedildi. Fransız basınına konuşan bölge valisi ise operasyon sırasında hiçbir sivilin yaralanmadığını söyledi.

Bölgede çok sayıda itfaiye ve ambulans aracı gözlenirken operasyonun sona ermesiyle tahliye çalışmaları başladı.

Operasyon havadan da polis helikopteriyle takip edilirken bölgede halka “evinizden çıkmayın ve camlarınızı kapatın” çağrısı yapılmıştı. 

Güvenlik güçlerinin operasyonunun, Paris’teki saldırılarda yer aldığı bildirilen iki terörist ile saldırı emrini veren Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud isimli zanlıyı yakalamaya yönelik olduğu ifade edilmişti. Abaaoud’un operasyonda yakalanıp yakalanmadığı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları IŞİD terör örgütü üstlenmişti. Polis saldırıların ardından kaçan iki teröristin arandığını bildirmişti.

İçişleri Bakanı’ndan açıkılama

Sabaha karşı başlayan operasyonun sona ermesinin ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Cumhuriyet Başsavcısı François Molins olay yerine geldi.

Basına kısa bir açıklama yapan Cazeneuve, “Operasyonlarda iki terörist öldü. Yedi kişi gözaltına alındı. Ölen teröristlerden kadın olanı üzerindeki bombayı patlatarak öldü” ifadelerini kullandı.

Başsavcı Molins ise, operasyonun Paris’teki saldırıların beyni ve Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud’u yakalamaya yönelik düzenlendiğini ancak ölen ve gözaltına alınanların kimliklerinin henüz netleştirilmediğini söyledi.

Abaoud’un o binada yaşadığına dair kanıtlara ulaştıklarını kaydeden Molins, operasyon sırasında Abaaoud’un orada olup olmadığının henüz bilinmediğini kaydetti.

Molins, gözaltına alınan üç kişinin, ölen teröristlerle aynı binada olduğunu, iki şüphelinin bina dışında bir moloz yığını altında saklanırken bulunduğunu söyledi.

Başsavcı gözaltına alınan diğer iki kişiden birinin de daireyi teröristlere verdiğini, diğerinin de teröristleri tanıdığını değerlendirdiklerini kaydetti.

Operasyonda görevli 5 polisin de hafif şekilde yaralandığı bildirilmiş, Fransız basınına konuşan bölge valisi ise operasyon sırasında hiçbir sivilin yaralanmadığını söylemişti.

Operasyonun bitmesinin ardından bölgede tahliye çalışmaları başladı.

Öte yandan hükümet kaynakları, 13 Kasım saldırılarında ölen 129 kişiden hepsinin kimliğinin tespit edildiğini duyurdu.

Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları IŞİD terör örgütü üstlenmişti. Polis saldırıların ardından kaçan iki teröristin arandığını bildirmişti.

Ebu Ömer kimdir?

Fransa’nın başkenti Paris’i kana bulayan terör saldırılarının planlayıcısı olduğu düşünülen ve Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud, bir anda dünyada en çok aranan adam oldu.

Paris’i sarsan saldırıların baş sorumlusu olarak aranan 28 yaşındaki Belçika vatandaşı terörist Abaaoud’un, daha önce ticaretle uğraşırken Suriye’de IŞİD kamplarına katılıp burada ön plana çıktığı belirtildi.

Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, 1987 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’in banliyösü Molonbeek’te doğan Abaaoud, Fas kökenli. Arkadaşları tarafından “Ebu Ömer” olarak bilinen Abaaoud’un Belçika’daki sınıf arkadaşlarının, onu haylaz ve tembel bir öğrenci olarak nitelendirdiği kaydedildi.

Paris’teki terör saldırılarına katılan Salah Abdeslam ve yine aynı saldırıda üzerindeki bombayı patlatan kardeşi İbrahim, Abaaoud’a yakınlığıyla biliniyor. Bu üç kişinin de Belçika polisinde sabıka dosyası bulunuyor.

Başında Afgan savaşçılarının taktığı bere ve ince sakallarıyla fotoğrafları basına yansıyan terörist, küçük kardeşi 13 yaşındaki Yunus’u Suriye’ye götürdüğü için 2014 yılında, Belçika basınına ayrıntılı bir şekilde konu olmuştu. Abaaoud’un küçük kardeşi terör örgütü IŞİD saflarında çarpışan en küçük militan olarak bazı basın yayın organlarında yer almıştı.

Ticaretle uğraşan ve ekonomik açıdan orta halli olan babasının iyi bir eğitim alması için Abaaoud’u, bölgenin en iyi ortaokullarından birisine gönderdiği ve eğitimi için maddi açıdan hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığı belirtildi.

Belçika’ya 40 yıl önce gelen babası basına yaptığı açıklamada, “Oğlum bizi büyük utanç içinde bıraktı. Allah adına nasıl masum insanlar öldürür. Hayatımız mahvoldu. Biz geldiğimiz bu ülkeye çok şey borçluyuz” ifadesini kullanmıştı.

Abdelhamid Abaaoud, temmuz ayında Brüksel’de terör örgütüne militan sağlamak suçundan gıyabında 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X