AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Kadının Güçlenmesi Bursa Plaformu tarafından dün BUSİAD Evi’nde ‘Gücümüz Eşitliğimiz’ paneli düzenlendi. Yeşim Tekstil, Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) ile BUİKAD tarafından organize edilen panelde, kadın istihdamı konusundaki örnek uygulamalar paylaşıldı.
Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, panelin açılışındaki konuşmasında iş dünyasında yer alan firmaların UN Women ile UN Global Compact ortaklığında oluşturulan ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Kadının iş hayatındaki statüsünün yükseltilmesi adına gerekli farkındalığı daha geniş kitlelere yaymak için WEPs imzacısı firmaların temsilcileriyle birlikte yeni bir hareket başlatmak istediklerini vurgulayan Cesur, ‘’Çünkü biliyorduk ki toplumumuzun pek çok katmanını pozitif yönde etkileyecek böyle bir kıvılcımı yakmak daha nice kıvılcımlara vesile olabilirdi.
Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu böylesi bir kıvılcım hayaliyle yaklaşık 2 yıl önce BUSİAD, BUİKAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde doğru ve şimdi 30 imzacı firmayla birlikte yol alıyor. Kentin önde gelen firmaları bu ateşi güçlendirdi ve bu değerli hareket etrafını aydınlatan büyük bir ateşe dönüştü. Amacımız söz konusu ateşin tüm yurdu aydınlatmasıdır” dedi.
EKONOMİK KAYBA YOL AÇAR
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın da, ‘’Kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılmaları, kalkınma ve büyümeden daha fazla pay almaları ve aile içindeki konumlarında iyileşme sağlanması kalkınmışlığın gereği. Üretim faktörleri arasında yer alan kadın iş gücünün yok sayılması ya da atıl kalması ekonomik kayba yol açacaktır. Kadınların iş gücüne dolayısıyla ekonomiye kazandırılması tüm ülke için bir kazanç. Hep söylediğimiz gibi kadınlar bu ülkenin değerlendirilmeyen doğal kaynaklarıdır” diye konuştu.
HÜKÜMETLERE GÖREV DÜŞÜYOR
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, kadının iş dünyasına katılımının artmasının sadece karlılığı değil aynı zamanda değer yaratımını da yükselttiğini dile getirdi. Kadının toplum içindeki yerinin son derece belirleyici olduğuna işaret eden Türkay, ‘’Burada hükümetlere görev düşüyor. Kızların iyi bir eğitim almalarını sağlayarak, kadın haklarını destekleyen kanunlar çıkararak, hamilelik izninde finansal destek vererek, çocuk bakımında kamusal kolaylıklar getirerek, hatta ailenin iki ferdinin de çalıştığı durumlarda vergisel avantajlar getirerek kadın desteklenmelidir” dedi. Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin ise, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinin sosyal ve ekonomik kalkınmaya en fazla katkı yapan hedefler arasında yer aldığının altını çizdi.