Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olması nedeniyle bin aydan daha hayırlı olduğu bilinen Kadir Gecesi, İslam dünyasında bu gece yapılan ibadetlerle karşılanıyor.
Kadir Gecesi, Ramazan ayının son on gününde gizli olduğuna inanılan, ancak İslam düşünürlerince ayın 27. gecesine tekabül ettiği var sayılarak dualarla kutlanan hayırlı bir gecedir. Kur’an-ı Kerim’de aynı adı taşıyan KAdir Suresi, 5 ayetten oluşuyor. Surenin son ayetlerinde, ‘Melekler ve ruh o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esinliktir’ diye belirtilir.
Bu kutsal gece, İslam dünyasında büyük önem taşıyor. Müslümanlar arasında her kim bu gecenin faziletine inanarak ibadet ederse günahlarının bağışlanacağı ve dualarının kabul edileceğine inanılır. Ayrıca, Ramazan ayında okunmaya başlanan Kur’an, Kadir Gecesi’nde ya da öncesinde tamamlanıp hatim duası o gece yapılmaktadır.
Kutsal gece, bazı camilerde edilen dualarla sabaha kadar sürerken, Kadir Gecesi’ni ibadetle değerlendirmek isteyen inananlar, yatsı ve teravi namazının yanı sıra tesbih namazını da kılmayı tercih ederler.
Meleklerin yeryüzüne indiği gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi, tan yeri ağarana kadar devam etmektedir.