Kadir Koçdemir’den belde ve köyler için kanun teklifi

MHP Bursa Milletvekili, Kadir Koçdemir, 30 Mart 2014 seçimleriyle tüzel kişiliklerini kaybeden belde ve köylerin tekrar kurulmasını öngören bir kanun teklifini TBMM başkanlığına sundu.

Kadir Koçdemir’den belde ve köyler için kanun teklifi

Bütünşehir statüsündeki 30 ilde tekrar il özel idarelerinin kurulmasını da öngören teklife göre mevcut büyükşehirler de statülerini koruyacak. Teklifin yasalaşması halinde, mevcut büyükşehirlerin statüsü korunacak.

Ancak, İstanbul ve Kocaeli dışında il sınırlarının büyükşehir belediyesi sınırı olması durumuna son verilecek. Aralarında Bursa’nın da bulunduğu, 2014’den önce büyükşehir olan yerlerde eski sınırlara geri dönülecek. 2014 seçimleriyle ilk defa büyükşehir olan yerlerde ise 30 kilometrelik bir yarıçap içinde kalan alan belediye sınırı olacak. Bu şekilde belirlenen büyükşehir belediye sınırları dışında kalan belde ve köyler tekrar tüzel kişiliğine kavuşacak.

559 BELEDİYE TEKRAR KURULACAK

Teklif ayrıca büyükşehir olan iller dışında, nüfusu 2.000’nin altına düştüğü için kapatılan 559 belediyenin de tekrar kurulmasını öngörüyor. Tüzel kişiliği sona erdiği için başka birimlere devredilen taşınır ve taşınmaz mallar da eski sahiplerine iade edilecek. Bunun için bir iade komisyonu kurulacak. Bu mallar üzerindeki tasarruf içişleri bakanının onayına tabi olacak.

Teklifin yasalaşması halinde, Türkiye ve dünyada mahalli hizmetler teşkilatlanması alanındaki birikime aykırı durumun sona ereceğini söyleyen Koçdemir, “Demokrasi, kararlardan etkilenenlerin kararlarda etkili olması durumudur. Onun için bir hizmet, kural olarak, vatandaşın en yakınındaki birim tarafından yerine getirilmelidir. Bu birim, o hizmeti hiç yapamıyorsa ya da etkin bir biçimde yapamıyorsa, ancak o zaman bir sonraki birim devreye girmelidir. Çünkü ancak bu durumda, mahalli ihtiyaç, talep ve kanaatler devreye girebilir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X