Kaide var büst yok!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre, okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında bulundurulması gereken Atatürk köşesi ve büstü, Bursa’daki bazı okullarda unutuldu.

Kaide var büst yok!

Rabia DENİZ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim müfredatında yaptığı son değişiklikle birlikte Atatürk’ün işlenişinin kapsamının daraltılması ve 2. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bölümden İsmet İnönü’nün çıkarılmasının ardından okullardaki “Atatürk köşesi ve büstü” uygulaması, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre, okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında Atatürk köşesi ve büstü zorunluyken, Bursa’daki bazı okullarda mevzuata uyulmaması dikkatlerden kaçmadı. Kestel Vani Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kestel Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Atatürk köşesi bulunmazken,

Yıldırım Adnan Menderes İmam Hatip Ortaokulu, Nilüfer Şehit Zafer Koyuncu İmam Hatip Ortaokulu, Yıldırım Akçağlayan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bahçesinde Atatürk büstü bulunmuyor. Yeni eğitim öğretim döneminde eğitime başlayan Osmangazi Belediyesi Hacı Akkadın Tarman İlk ve Ortaokulu’nda ise Atatürk köşesinin yanı sıra, bahçesinde de Atatürk büstü yer almıyor. 20 milyon TL bütçe ile hizmete açılan Osmangazi Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde ise yine Atatürk büstü bulunmuyor.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 96. Maddesi’ne göre; “Okullarda, okul yönetiminin bulunduğu binanın girişinde kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur. Atatürk köşesine zeminden yüksekte, Atatürk’ün büstü veya maskı konulur. Atatürk’ün fotoğrafı, Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılır. Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk’ün eğitimle ilgili sözleriyle kitap, tablo ve levhalara da yer verilebilir.

Okulun yönetim odalarında, dersliklerinde, diğer oda ve bölümlerinde Atatürk resmi, İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi tabloları, 9/8/2006 tarihli ve 26254 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği hükümlerine göre asılır” deniliyor. Yine Bakanlığın Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 87. Maddesi’nde “Atatürk köşesi, okul binasının girişinde, uygun bir yerde temiz, düzenli, Atatürk’ün hayatını, inkılaplarını yansıtacak ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenir” ifadesi yer alıyor.

DANIŞTAY’DAN ATATÜRK KÖŞESİ KARARI

Yine 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk köşesine ilişkin yaptığı düzenleme Danıştay 8. Dairesi tarafından Eğitim İş Sendikası’nın başvurusu üzerine iptal edilmiştir. Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ndeki Atatürk köşesiyle ilgili düzenlemenin “eksik” olduğu gerekçesiyle açılan iptal davasını kabul ederek, söz konusu yönetmelik maddesini oy çokluğuyla iptal etmişti.

Kararda; “Kurumlarda yönetimin bulunduğu binanın girişinde, kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur. Atatürk köşesinde, zeminden belli yükseklikte hazırlanan bir kaide üzerine Atatürk’ün büstü konulur. Atatürk’ün fotoğrafı, ayaklı kaidede Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılır. Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk’ün eğitimle ilgili özdeyişleri ile kitap, tablo ve levhalara yer verilebilir” kuralına yer verildi.

Eğtim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne konuyla ilgili dilekçe verdiklerini açıkladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X