Kalbi duran savaş mağduru kaplan Bursa’da hayata döndürüldü

Suriye’deki savaştan etkilenen ve mağdur olan hayvanlar bakım ve tedavi için Bursa Karacabey’de bulunan hayvan kurtarma merkezine getirildi. Tedavi edilecek olan kaplanın anestezi yapıldıktan sonra duran kalbi doktorların müdahalesiyle yeniden çalıştırıld

Kalbi duran savaş mağduru kaplan Bursa’da hayata döndürüldü

Suriye’deki savaş insanlar kadar hayvanları da etkiliyor. Suriye’de bulunan hayvanat bahçelerinde savaştan etkilenen ve tedavi edilmesi gereken 2 ayı, 2 kaplan, 2 sırtlan ve 3 aslan olmak üzere toplam 9 hayvan, 21 Temmuz’da Orman Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere, hayvan koruma dernekleri katkılarıyla Kilis’e getirildi. Geçtiğimiz gün Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Karacabey Ova Korusu Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi’ne getirilen hayvanların tedavisine başlandı.

Hayvanların tedavisinde yer alan Veteriner Hekim Nihal Bilgici Yıldız, “Ayın 21’inde Suriye’den Türkiye’ye gelen 2 ayı, 2 kaplan, 2 sırtlan 3 de aslan olmak üzere toplam 9 hayvan Kilis’ten Bursa’ya ayın 22’sinde kurtarma merkezimize geldiler. İlk aşamada ayıların tedavisine başladık. Burada çok ciddi bir genel muayene yapılıyor. Hayvanların morfolojik olarak muayenesini yapıyoruz. Ultrasonla iç organlarına bakıyoruz. Herhangi bir patolojik durum var mı diye. Bunun dışında kan örnekleri alıyoruz. Oradaki parametrelere bakarak hayvanların sağlık durumları ile ilgili tespitler yapıyoruz. Tabi ki kuduz aşıları yapılıyor. Hayvanlar ilk geldiklerinde stresliydiler. Zaten uzun süre kafeste kalmışlardı. Ayılar hala stresliler ama ilk güne göre oldukça iyi durumdalar” dedi.

Kaplana yaptıkları müdahalede dış parazitlerin toplandığını belirten Yıldız, “Bunun dışında yüzeysel temizleniyor, tedavi ediliyor. Ultrason muayenesi yapıldı. Biz burada kötü durumda olan hayvanların sağlıklarını iyi etmeye çalışıyoruz. Şu an nereye gidecek, ne zaman gidecek bu onların tamamen sağlık durumları ile alakalı. Şu an nereye gidecekleri konusunda net bilgi yok” şeklinde konuştu.

“Sırtlanlarda böbrek hastalığı ve göz problemleri var”

Veteriner Hekim Gamze Somuncuoğlu da, “Gelen 3 aslanın 2’si erkek bir tanesi dişi. Aslanlarımızda genel olarak deri lezyonları mevcut. Biri dişi biri erkek olmak üzere 2 sırtlan var. Sırtlanlarda böbrek hastalığı ve göz problemleri var. Görme bozukluğu var. Bugün ilk kaplanımızı alırken anestezi yapıldıktan sonra kalbi durdu. Doktor müdahale ederek hayvanı tekrar hayata döndürdü. Bunun da metabolik bir hastalığı olmasına bağladı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X