Kale biberi pazara çıktı

Türkiye’nin coğrafi işaret belgesine sahip üç biberinden biri olan Kale biberinin hasadına başlandı.

Kale biberi pazara çıktı

Tezgahlarda yerini alan biber, pazarda toptan 2,50 lira, perakende ise 3,00 liradan alıcı buluyor.

Kale biberi, ilçede kurulan pazara sabahın erken saatlerinde çevre illerden gelen biber alıcıları tarafından satın alınıyor.

Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerle yaptığı görüşmelerde, biberin rekoltesinin önceki yıllara göre daha yüksek olduğu bilgisini aldığını kaydetti.

Biberin tanıtımı için festival düzenlediklerini anımsatan Hayla, şunları söyledi:

“Festivaller Kale biberimizin tanıtımı için mükemmel oldu, çok avantajlar sağladı. Yurtdışına biber gönderen arkadaşlarımız var. Bu seneki biber festivali daha geniş katılımlı olacak. Muğla-Denizli karayolu üzerine yapmakta olduğumuz tesis, Kale biberinin tanıtımına ve pazarlanmasına yöneliktir. Bu tesisin ilçemize çok büyük faydası olacak. Tesiste 24 saat Kale biberi bulunacak. Kale biberi için ayrı bir pazar oluşturmayı düşünüyorum. Ben sektörde üreticilerle toptancıların sözleşme yapmalarını istiyorum. Bunu başarabilirsek üreticinin pazar korkusu olmayacak ayrıca biberi pazar sıkıntısından kurtarmış olacağız. Manavlar Odası’yla,e alışveriş merkezleriyle görüşüp daha fazla biber üretmek hedefimiz olacak. Ben 30 bin metrekare pazaryeri alanı yapacağız, tamamen Kale biberine ait bir bölüm oluşturup hal sistemi oluşturacağız.”

Kale biberinin Türkiye’nin patentli üçüncü biberi olduğunu, saman sarısı ve hafif yeşilimsi renge, az tatlımsı bir acılığa sahip olduğunu belirten Hayla, potasyum ve C vitamini yönünden çok zengin olan Kale biberinin taze ve kurutulmuş olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.

Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığının 2008 yılında Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru üzerine Kale biberinin coğrafi işaret belgesi tescillenmişti.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X