‘Kalekondu’lar için karar çıktı

Sinop Kalesi, halk arasında “kalekondu” olarak adlandırılan yapılara teslim oldu. Bu yapılar gelecek yıl yıkılarak kale restore edilecek.

‘Kalekondu’lar için karar çıktı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Sinop Kalesi’nde surlarla iç içe, bitişik ya da hemen yanında bulunan ruhsatlı, tapulu ve bir kısmı kaçak olan 35 ev bulunuyor.

1982 yılında inşa edilen ve bugüne kadar kamulaştırma maliyetleri nedeniyle yıkılamayan yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ayrılan ödenekle yıkım programına alındı.

Kalekondularla ilgili çalışmaları başlattıklarını söyleyen Sinop İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren, “35 kalekondunun kamulaştırılmasıyla ilgili yaklaşık maliyeti çıkardık. 15 milyon civarında bir maliyeti var. Bunu Bakanlığımıza yatırım teklifi şeklinde sunduk ve takip ediyoruz. 2022 bütçesine teklif ediyoruz. Bu sene yetişmesi mümkün değil. 2022 yılında inşallah kalekondular tamamen yıkılacak, şu an o bölgede çalışmalar sürüyor. Acil onarım ve müdahale gerektiren yerler vardı. İskele mevkisinde bulunan kalenin gövdesinden kopmalar söz konusu. Özellikle Lonca kapısında can güvenliği açısından tehlike arz eden yerler vardı. Bununla ilgili de 10 milyon ödenek ayrıldı” dedi.

DHA

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X