‘Kalıcı barış için hiçbir çabadan kaçınmamalı’

Başbakan Davutoğlu, “Bir kez barış temin edildikten sonra, tekrar çatışmaya dönülmemesi ve kalıcı barışı sağlamak için uluslararası toplum hiçbir çabadan kaçınmamalıdır” dedi.

‘Kalıcı barış için hiçbir çabadan kaçınmamalı’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, barış operasyonlarının en önemli boyutlarından birisinin barışın inşası olduğunu belirterek, “Bir kez barış temin edildikten sonra, tekrar çatışmaya dönülmemesi ve kalıcı barışı sağlamak için uluslararası toplum hiçbir çabadan kaçınmamalıdır” dedi.

Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde BM’de düzenlenen “Barışı Koruma Liderler Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, BM’nin 70. kuruluş yıl dönümünün, barış ve istikrarı korumak için gösterilen çabaların yeterliliğini tartışmak için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

İhtilafların doğasındaki karmaşıklık göz önünde bulundurulduğunda, barışı koruma misyonlarının BM gündeminin en önemli konularından biri olmayı sürdüreceğini belirten Davutoğlu, bu nedenle bugün atılacak somut adımların önem taşıdığını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye’nin, BM barışı koruma harekatlarının en önemli destekçilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, dünyanın birçok ülkesindeki misyonlarda Türk askerler, polisler ve uzmanların görev yaptığını söyledi. Başbakan Davutoğlu, barışın inşası için yapılan 1,7 milyon dolarlık katkıyla Türkiye’nin, BM barış misyonlarına destek veren ülkeler arasında 22. sırada yer aldığına vurgu yaparak, “Ancak daha çok hayat kurtarmak ve uluslararası barış ve istikrar önündeki sınamalara etkin bir şekilde karşı koymak için önümüzde hala çok uzun bir yol olduğunu biliyoruz” dedi.

Türkiye’nin, BM’nin Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nda (MINUSMA) görev yapacak 5 karargah subayı görevlendirmeye hazır olduğunu bildiren Davutoğlu, talebe bağlı olarak, MINUSMA veya Orta Afrika Cumhuriyeti Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nda (MINUSCA) konuşlandırılacak bir askeri kargo uçağı da gönderileceğini söyledi.

“TSK, barış gücü askerlerinin eğitimi için her zaman hazır

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi gibi merkezlerde, BM barış gücü misyonlarına katılacak personelin eğitimi için her zaman hazır olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türk donanmasının da özellikle deniz haydutluğu ve korsanlıkla mücadele eden Afrika ülkelerindeki BM barış gücü görevlilerine eğitim desteği verebileceğini vurguladı.

Barış operasyonlarının en önemli boyutlarından birinin barışın inşası olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Bir kez barış temin edildikten sonra, tekrar çatışmaya dönülmemesi ve kalıcı barışı sağlamak için uluslararası toplum hiçbir çabadan kaçınmamalıdır. Uluslararası toplum birlik içinde olmalı ve BM barış gücü operasyonlarını geleceğe taşımak amacıyla ekstra çaba sarf etmek için siyasi kararlılık ortaya koymalı” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Somali konusundaki üst düzeyli toplantıya da katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X