Kamu çalışanları müjdeli haberi alacak

Kamu çalışanlarını ilgilendiren toplu sözleşmeler için kritik görüşme pazartesi günü yapılacak. Görüşmelerin iyi niyetle ilerlediğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, 190 bin kamu çalışanının müjdeli haber alacağını vurguladı.

Kamu çalışanları müjdeli haberi alacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu çalışanlarının toplu sözleşmeyle ilgili müjdeli haberi gelecek hafta alacaklarını söyledi.

Müezzinoğlu, Habertürk TV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili bilgi veren Müezzinoğlu, süreci Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın yönettiğini ifade etti. Görüşmelerin son derece iyi niyetli ve samimi olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, ”Tabi ki haklarının mücadelesini veriyorlar. Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğiz. Önümüzdeki hafta bitirmeyi ümit ediyorum. 190 bin kamu çalışanı müjdeli haberi alacak. İyi bir şekilde bitireceğiz. Yüzde 90’a kadar çok iyi niyetle gelindi. Gönül istiyor ki onların istediklerini verelim” dedi. İstihdam seferberliği konusunda da konuşan Müezzinoğlu, 2017 itibariyle beklenenden hızlı artış olduğunu belirtti. 

Müezzinoğlu, ”1.5 milyon istihdam hedefimiz var. İlk 5 ayda 1 milyona yaklaştık. Yıl sonunda bu rakam 2 milyonu geçecek. İnşallah 2 milyon hedefini yakalayarak işsizliği yıl sonunda tek haneli rakamlara düşürmüş olacağız” diye konuştu.

YENİ EYLEM PLANI YOLDA

Önümüzdeki hafta yeni bir eylem planı ortaya koyacaklarını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ”Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi bütün Bakanlıklarla yıl sonuna kadar istihdam seferberliğinin yeni boyutunu ortaya koyuyoruz. Bu eylem planı 2017 istihdam seferberliğinin dışında olacak. Genç istihdamı, kadın istihdamı ve dezavantajlı istihdamı olarak 3 grup hazırlıyoruz. 1 milyon 100 bin civarında iş arayıp da bulamayan genç işsizimiz var. Bu gençlerin yüzde 80’i üniversite mezunu. Bunlar çok hızlı, belirli alanların çalışanı olabilirler. Sanayinin, enerjinin, bilişimin uzmanı veya nitelikli eleman olarak çalışabilirler.”

ESNEK SAATLERDE ÇALIŞILACAK

Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleriyle ilgili bakanlık tarafından çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Müezzinoğlu, meclis tatilde olduğundan bunların eylül-ekim aylarında belli olacağına dikkat çekti. Müezzinoğlu, ”Saat 4’te iş yerini kapattım, haftasonu tatilim’ gibi kavramlar eskide kaldı. Çalışma hayatının yüzde 30’u bayramlarda da gece gündüz çalışıyor. O nedenle biz esnek çalışmada çalışacağız. Almanya’da 3 milyon, Amerika’da 10 milyon esnek çalışanlar var” dedi.

40 YILIN MAĞDURİYETİ VAR

Kıdem tazminatı ile ilgili de konuşan Müezzinoğlu, ”Yaklaşık 13 milyon çalışanımız var bunların haklarının yüzde 80’nin korunmadığını görüyoruz. Bu da benim üzüldüğüm bir konu. Sağlıklı bir düzenlemeyle, destek alamadıklarını görüyoruz. Mahkemeler ciddi düzeyde yük altında. Çalışanın hak ve hukuku iş verenin kasasında birikiyor. Şayet salı günü ortak bir nokta bulabilme umudumuz var. Bir uzlaşma çıkmazsa salı günü yasal düzenleme yapabiliriz. Biz fondan rahatsızız diyorlar. Neticede işsizlik fonu var ve çok güçlü bir fon. Şu an iş verenin kasasında daha mı güvende? Fonun nasıl daha güvenceli olacağı konusunda öneriler gelebilir. Korkmamız gereken, 40 yılın mağduriyeti var. Yüzde 80’i mağdur” diye konuştu. Müezzinoğlu, fon kelimesinden veya fonun geçmişinden tereddüt ederek beklemeye devam edilmemesi gerektiğine işaret etti.

YAŞ DÜZENLEMESİ YOK

Emeklilikle ilgili yaş düzenlemesinin gündemde olmadığını belirten Bakan Müezzinoğlu, ”Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin bile kaldıramadığı yükü Türkiye Cumhuriyeti taşımaya çalışıyor. 2002’den beri kriz yaşamıyorsak, borsada 100 binin üzerine çıkmayı, yüzde 5’lik büyümeyi yakaladıysak, 2023 büyüme hedeflerimiz varsa ülkeyi kriz değil, büyümeye götürmemiz lazım. Yan tarafa bakın Yunanistan’a… Emekli maaşları yüzde 25 eksiltildi” diye konuştu. 

Kamuya alınacak personel sayısının eksiltilmediğine vurgu yapan Mehmet Müezzinoğlu, özel sektöre istihdam gerektiğinin altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X