Kamu çalışanlarına ‘izin’ müjdesi!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, “Bugün itibarıyla kamu personelimizin, kamu görevlilerimizin izin yasağı kaldırılmıştır. Senelik izinlerini kullanabileceklerdir.” dedi.

Kamu çalışanlarına ‘izin’ müjdesi!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye genelinde demokrasi nöbetlerinin sürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, “Bugüne kadar, emniyet kayıtlarına göre, 25 milyon vatandaşımız demokrasi nöbetine, bütün illerimizde, ilçelerimizde, katılmıştır.” dedi.

 

“İstanbul’da 5 milyon yurttaşımız bir araya geldi”

 

İstanbul Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nin yoğun bir katılımla gerçekleştiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

 

“Emniyetin kayıtlarına göre İstanbul’da 5 milyon yurttaşımız bir araya gelmiş, Türkiye genelinde, diğer illerdeki toplantılarla da yaklaşık 10 milyona yakın insan eş zamanlı olarak Türkiye’nin meydanlarını doldurarak ülkesine, vatanına, bayrağına, milli birliğine sahip çıkmış, demokrasiyi benimsediğini bir kere daha dosta, düşmana göstermiştir.”

 

“ABD yöneticilerinin tutumlarını gözden geçireceğinden şüphemiz yok”

 

“Bu FETÖ’cü eşkıyaların ortaya koyduğu darbe teşebbüsü, bütün dünyada da çok daha açık ve yalın şekilde görülecek ve artık dünyadaki birçok çevre, istese de istemese de milletin bu kararlılığı karşısında Türkiye demokrasisinden yana tavır almak mecburiyetinde olacak” ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

 

“Bu mitingden sonra, ABD yetkililerinin Gülen’i orada saklamak, korumak, kollamak konusunda ciddi tereddütler geçirmeye başladıklarını zannediyorum. 79 milyon büyük bir kararlılıkla, İstanbul’daki büyük kalabalıkla ve eş zamanlı olarak 10 milyona yakın kişinin katıldığı büyük mitingler ile bu terör örgütüne ve terör örgütünün elebaşı, Pensilvanya’daki kişiye insanlar bu kadar açık bir şekilde tavırlarını, karşı oluşlarını ortaya koyduktan sonra, ABD yöneticilerinin de tutumlarını yeniden gözden geçireceğinden hiç şüphemiz yoktur.”

 

Numan Kurtulmuş, bundan sonraki süreçte ABD’li yetkililerin tercih yapmak durumunda olduklarına dikkati çekerek, “İnsanları katleden, binlerce insanı yaralayan bir darbenin terörist elebaşını tutacaklar, gözetecekler ya da 79 milyon Türk insanının isteklerine cevap verecekler. Bu tercihin yakın bir zamanda siyasal bir sonuca dönüşmesini ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“FETÖ’cü çevrelerin algı operasyonlarını kıracağız”

 

Hangi çalışmayı yaparlarsa yapsınlar anlamak istemeyenlerin ortadaki gerçek ne kadar yalın olursa olsun bunları anlamak istemediklerine işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

 

“Anlayamadıkları için değil, anlamak istemedikleri için anlamıyorlardı ama dünkü mitingin bu çevrelerin, bu tür çevrelerin de gözünü açtığını zannediyoruz. Bundan sonra ortadaki mesele açıktır ve biz bütün kollarımızla birlikte dört koldan, bütün dünyada diplomasi, kamu diplomasisi faaliyetlerini sürdüreceğiz. Özellikle ekonomi diplomasisi ve insan hakları ile ilgili alanda bu FETÖ’cü çevreler ve onların networklerinin ortaya koyduğu algı operasyonlarını da kıracağız. Bu algı operasyonlarına karşı da ülkemizin tezlerini bütün dünyayla paylaşmaya devam edeceğiz.” 

 

“Halkımız ve ekonomi çevreleri şundan rahat olsunlar”

 

Bakanlar Kurulu’nda ele aldıkları önemli konulardan birinin de ekonomideki güçlü adımlarla devam edecekleri reform hareketleri olduğunu bildiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

” Halkımız ve ekonomi çevreleri şundan rahat olsunlar ki asla ve asla bu darbe teşebbüsü ve sonrasındaki gelişmeler, Türkiye ekonomisini etkilememiştir. Etkileri ilk bir hafta marjinal etkilerdir, ondan sonra süratle ekonomi yönetimi olarak kararlılığımıza sadık bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.” 

 

İş adamları taşınmazlarını teminat olarak gösterebilecek

 

Toplantıda gündeme gelen ve bugün itibarıyla TBMM’ye gönderecekleri bir kanun tasarısının olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

 

“Ekonomik reform paketlerimizin içerisinde zikrettiğimiz bir husus şuydu: İş adamlarının taşınır mallarının, alet, makine, teçhizat ve diğer taşınırlarının bankalara teminat olarak verilebilmesinin kolaylaştırılması. Bunu söz olarak vermiştik. Ekonomi çevrelerini, özellikle KOBİ’leri rahatlatan çok önemli bir teklifti bu. Şimdi bunu yasalaştırıyoruz inşallah, bugün itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisine gidiyor ve bundan sonra iş adamlarımız sadece taşınmazlarını değil, aynı zamanda taşınır mallarını, mülklerini de bankalarımıza rehin olarak verebilecek, teminat olarak gösterebilecektir. Makinesini, üretim tezgahını, kullandıkları kamyonlarını, diğer araçlarını, teçhizatlarını bu anlamda bir teminat olarak gösterecektir.” 

 

“İzin yasağı kaldırılmıştır”

 

Kamu personeline yönelik izin iptallerinin sona erdiğini açıklayan Kurtulmuş, “Bugün itibarıyla kamu personelimizin, kamu görevlilerimizin izin yasağı kaldırılmıştır. Senelik izinlerini kullanabileceklerdir.” dedi.

 

Kurban Bayramı tatili

 

Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatilinin süresine ilişkin soruya, “Büyük ihtimalle Kurban Bayramı tatilimiz de 9 günlük olacak, yani cuma günü olacak ama onun kararı henüz Bakanlar Kuruluna gelmedi.” yanıtını verdi.

 

“Dosyaların ABD’deki yetkililerle paylaşılması bir takvim içerisinde olacak”

 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Adalet ve Dışişleri bakanlarının ABD’ye gideceğini biliyoruz. Tarih netleşti mi? Dosyaların hazırlanması bekleniyordu. Bir de ABD’den bir heyetin Türkiye’ye geleceği ifade edilmişti o konuda da bir tarih var mı?” şeklindeki soruya, şöyle yanıt verdi: 

 

“Bu dosyaların ABD’deki yetkililerle paylaşılması bir takvim içerisinde olacak. Henüz şu gün netleşmiş bir tarih yok ama şunu söyleyeyim, ‘7 Ağustos bir milattır’ dedim. Bakın önümüzdeki günlerde, büyük ihtimalle göreceğiz, dışarıdan çok sayıda heyet Türkiye’yi ziyarete gelecek. Şimdiye kadar darbeye karşı nasıl davranacağını pek bilemeyen çevrelerin, Türkiye’ye gelerek, Türkiye’deki halkın vermiş olduğu bu destekten sonra Türk demokrasisine çok ciddi destek verecek ziyaretlerde bulunacağını tahmin ediyoruz, öyle olacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerde de onların heyetinin gelmesi, bizim heyetlerimizin gitmesi anlamında yoğunlaşılan bir döneme girilecek. Sonunda da ümit ederiz ki Gülen’in iadesini sağlayacak bir sonuç elde edeceğiz.”

 

“Darbe tehdidinin kalmadığını rahatlıkla söyleyebilirim”

 

Kurtulmuş, 14 Ağustos’ta, Türkiye genelinde elektrik kesintisi yaşanacağı ve siber saldırılarının da olabileceği yönünde bazı iddiaların olduğu belirtilerek, böyle bir istihbaratın olup olmadığının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

 

“14 Ağustos ile ilgili bu darbeyi yapanlar, 216 tane firari asker var. Bunlar görünen kısmı, FETÖ darbe teşebbüsünün aysbergin üstünde kalan kısmı. Bunun altında görünmeyen büyük bir kısım olduğunu zannediyoruz. Bunların, ‘Biz vazgeçtik, tamam yapamadık’ diye, kenara çekileceklerini düşünmek herhalde saflık olur. Ancak şunu söyleyeyim, milletimiz bu anlamda rahat olsun. Bir daha Türkiye’de askeri darbe yaparak el koyma şeklinde bir operasyonda bulunmaları mümkün değildir. Bu anlamda hele hele biz bu yapısal dönüşümleri yapalım, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin darbe zemini olarak kullanılmasını ortadan kaldıracak adımları atalım, Allah’ın izniyle Türkiye’de bir daha hiç kimse aklının ucundan dahi darbe yapmayı geçiremeyecek. Bu anlamda ben Türkiye’de bir darbe tehdidinin kalmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.”

 

FETÖ’cü bazı askerlerin Kandil’e kaçtığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine Kurtulmuş, “Şu ana kadar 186 Türk Silahlı Kuvvetleri ve 30 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu personel yani toplam 216 kişi firaridir. Onlar kaçmıştır. Bunların içerisinde 9 tanesi de general rütbesinde olan kaçaklardır. Ancak bu kaçakların Kuzey Irak’ta, başka bir terör örgütünün elinde olduğu bilgisi bizim resmi kaynaklarımız tarafından asla doğrulanmamıştır. Bunlar şu anda bizim açımızdan spekülasyon mahiyetinde birtakım sözlerdir. Ama ortada bir vaka var, 216 askerin, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı toplamı olmak üzere 216 firarinin bulunduğu ortadadır. Bunların 9 tanesi de generaldir.” ifadelerini kullandı.

 

Yabancı uyruklu 10 kişi hakkında işlem yapıldı

 

Kurtulmuş, FETÖ soruşturması soruşturması kapsamında 10 yabancı uyruklu hakkında FETÖ ile irtibatlı olmak dolayısıyla işlem yapıldığını bildirdi.

 

“Ayın 19’u itibarıyla TBMM bir tatile girebilir”

 

Kurtulmuş, TBMM’nin tatile ne zaman gireceğinin sorulması üzerine, “Meclis tatili için partilerimizin oturup uzlaşıp belli bir takvim belirlemesi lazım. Hakikaten Meclis çok çalıştı. Meclis’in de belli bir tatil hakkı olduğunu ifade etmek isterim. Muhtemelen, çok kesin olmamakla birlikte ayın 19’u itibarıyla TBMM bir tatile girebilir. 1 aylık bir süre olacak bu tatil, çok büyük ihtimalle. Partiler uzlaşmadığı, henüz konuşulmadığı için ‘ihtimal’ diyorum.” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X