Kan sulandırıcılar piyasada tükendi

Koronavirüs tedavisinde kullanılmaya başlamasıyla piyasada tükenen kan sulandırıcı ilaçlara vatandaş hala erişemiyor. İlacı düzenli olarak almak zorunda olanlar, aylardır eczane yollarını aşındırıyor.

Kan sulandırıcılar piyasada tükendi

HATİCE DAL

Riskli gebelik, tüp bebek planlaması, kalp ve beyin damarlarıyla ilgili yaşanan kronik hastalıklarda koruyucu ve destek amaçlı kullanılan kan sulandırıcı iğneler, koronavirüs tedavisinde de kullanılmaya başlanınca vatandaşlar mağdur oldu. Yurtdışından gelen Kleksan’ın piyasadan çekilmesiyle muadil ilaçlara binen yük artınca, eczaneye giden vatandaşlar elleri boş döndü. Oksopar ve Enox’u üreten Türk firma da etken maddesini yurtdışından aldığı için bu dönemde talepler karşısında yetersiz kaldı. Üretilen ilaçların çoğu koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere hastanelere gönderilirken, bunları düzenli kullanmak zorunda olan vatandaşlar çözüm bekliyor.

EN ERKEN MART’TA…

Vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcıların piyasada bulunamadığını belirten Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın üretici firmalardan hastaneler adına talebin arttığını kaydetti. Bu durumda eczanelere kısıtlı sayıda ilaç aktarımı sağlandığını söyleyen Şahin, ‘Oksapar ve Enox üreticisi olan firma, Aralık ayında yeni bir üretim bandı kurdu. İlaçların piyasaya sürülmesinde de belli bir süreç geçecektir. En erken şubat sonu mart başı gibi piyasaya çıkacaktır” dedi.

‘ÜRETİM ARTMALI’

Kan sulandırıcı bir diğer ilaç olan Hibor’un muadillerine göre daha rahat bulunduğuna da işaret eden Şahin, “Ancak Hibor’da da 4 çeşit var. Bazı çeşitlerini depolarda bulamıyoruz. Ama diğer ilaçlara göre daha az sorun yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Eczacılar olarak kısa vadeli çözümler üretebildiklerini de dile getiren Okan Şahin, “Eczanelere kan sulandırıcı iğne talebiyle gelen vatandaşlar ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Bizler, elimizden geldiğince çözüm üretmeye çalışıyoruz. Gelen hastalara ilaçları birer kutu olarak veriyoruz. Üretimin artması ve ihracat varsa bir süreliğine durdurulması bu sorunun çözümü olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X