Kan verene izin!

Kızılay, kış aylarında azalan kan bağışını artırmak için bağışçılarına promosyon olarak “bir gün izin” ve “maç bileti” verilmesi için bakanlıkla çalışma başlattı.

Kan verene izin!

İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’ndaki kan bağışı noktasını ziyaret eden Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, özellikle kış aylarında kan bağışlarının azalması nedeniyle ortaya çıkan kan ihtiyacına ilişkin DHA’ya açıklamalarda bulundu. 

Kan bağışçılarına yönelik hayatı kolaylaştıracak bir takım projeler yürütüldüğünü belirten Kınık, “Bu anlamda özellikle özel sektörde ya da kamuda çalışan kan bağışçılarımızın kan bağışı yaptıkları gün izinli sayılmalarıyla ilgili girişimlerimiz var. Bunları Çalışma Bakanlığımız ve ilgili bürokratik kademelerle temas halinde görüşüyoruz” dedi.

GÜNLÜK STOKLAR 40 BİNE ÇIKMALI

Kızılay’ın Türkiye genelinde kanın güvenli bir şekilde toplanmasından ve kanın bütün hastanelere sevkinden sorumlu milli bir kuruluş olduğunu anımsatan Kınık, “Kan da bizim milli bir ödevimiz. Her gün biz yaklaşık 10-11 bin ünite kan bağışı alıp bunun testlerini gerçekleştirerek hastanelere ulaştırmakla sorumluyuz. Çünkü ameliyatlar ve kan ihtiyaçları tatil, bayram veya kış şartları dinlemiyor. Bu senede gerçekten ülke genelinde çok ağır bir kış geçiriyoruz, kan bağışlarında ve stoklarında ciddi bir düşüş var. Çağrılarımızdan sonra günlük 20 binin altındaki stoklarımız bugün 35 binlere çıktı ama bunların her gün olması gerekir. Stoklarımız 40 bine ulaşınca kendimizi güvende hissediyoruz. En az 40 bin ünite kan Kızılay’ın 17 bölgesindeki kan depolarında bulunması gerekiyor” diye konuştu.

KAN VERİLEN GÜN İZİNDEN SAYILACAK

Kızılay olarak kan bağışçılarına yönelik hayatı kolaylaştıracak bir takım projeler de denediklerini anlatan Kınık, şöyle devam etti: “18-65 yaş arası sağlıklı bireylerden erkekler yılda 4 kere, kadınlar da yılda 3 kez kan verebilir. Bağışçılarımızın hayatlarına dokunan, hayatlarını kolaylaştıran bir takım güzellikler de düşünüyoruz, inşallah yakında somut adımlar olarak bunlarda kamuoyuyla paylaşılacak. Özel sektörde ya da kamuda çalışan kan bağışçılarımızın, kan bağışı yaptıkları gün izinli sayılmalarıyla ilgili girişimlerimiz var. Bunları Çalışma Bakanlığımızla ve ilgili bürokratik kademelerle temas halinde görüşüyoruz. 

MAÇ BİLETLERİ VE TOPLU TAŞIMADA ÖNCELİK

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, farklı ülkelerde kan bağışçılarına doğrudan maddi bir destek olmasa bile dolaylı anlamda sosyal prestiji artırmaya yönelik “maç biletleri, sanat etkinlikleri, toplu taşıma veya bazı sosyal alanlarda öncelik verilmesi” gibi bir takım katkılar sağlandığını vurguladı. 

Türkiye’de ise Kızılay olarak böyle bir çerçeve oluşturmaya gayret ettiklerini belirten Kınık, şunları kaydetti: “Çalışanlara onların ayaklarına gitmeye çalışıyoruz kampanyalarla. Gidemediğimiz çalışanların da kan noktalarımıza gelip kan bağışladıklarında onların en azından o gün için izinli sayılmalarını arzu ediyoruz. Bu çerçevede de bir düzenleme yapılacağını ümit ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X