Kanada’ya gideceklerdi

Dünya Bodrum’da cansız bedeni kıyıya vuran Suriyeli Aylan isimli çocuğu konuşuyor.

Kanada’ya gideceklerdi

Aylan’ın ailesi IŞİD saldırısına uğrayan Suriye’nin Kobani kentiden kaçark Türkiye’ye sığındı. İddiaya göre hedefte Kanada vardı. Aile iki çocuklarını da alarak Bodrum’dan yunanistan’ın Kos Adası’na gitmek üzere yola çıktı. Ancak bot battı. İki kardeşin  cansız bedeni kıyıya vurdu. Aylan 3,  ağabeyi Galip 5 yaşındaydı. Yeni bir hayat umuduyla ufak yaşta zorlu bir  yolculuğu çıkmak zorunda kalan Aylan ve Galip’ten kalan geriye bir tek sosyal medyada  paylaşılan   birkaç mutlu kare kaldı. Anneleri Rehanda da onlarla birlikte hayatını kaybetti. Tek kurtulan bebe Abdullah oldu.Kobaneli baba Abdullah’ın 20 yıl önce Kanada’ya göç eden kızkardeşi basına konuştu. Ailenin Kanada’ya yaptığı sığınma başvurusunun haziran ayında reddedildiğini söyledi. Kanadalı bir milletvekili ise Aylan’ın ailesinin dosyasını Vatandaşlık ve Göç Bakanlığı’na kendisinin ilettiğini belirtti. Olay sonrası konuşan milletvekili , ‘Bekleyiş ve eylemsizliğin yarattığı hayal kırıklığı korkunç’dedi

Barış çığlığı

Ailesiyle Suriye’den kaçan 13 yaşındaki Kenan Macaristan’da polisin seyahatlerine izin vermesini beklerken, dünya liderlerine seslendi. Geçtikleri ülkelerde hoş karşılanmadıklarını söyleyen Kenan liderlere de bir mesaj verdi. Suriyeli çocuk, “İnsanlar Suriyelileri sevmiyor. Sırbistan’da, Macaristan’da, Makedonya’da, Yunanistan’da… Benim mesajım, lütfen Suriyelilere yardım edin. Suriyelilerin şimdi yardıma ihtiyacı var. Siz sadece savaşı durdurun, biz zaten Avrupa’ya gitmek istemiyoruz. Sadece savaşı durdurun. Sadece bu…” mesajını gönderdi. 

Ellerimin arasından kaydı

Bottaki faciada eşi 27 yaşındaki Zahim Kurdi, oğulları 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile 5 yaşındaki Galip Kurdi’yi yitiren ve kendisi bitkin halde sahile ulaşan baba Abdullah Kurdi, o geceyi anlattı. Acılı baba sahilden 500 metre kadar açıldıktan kısa bir süre sonra botun su almaşya başladığını ve bunun üzerine panik başladığını belirtti. Baba Kurdi, ‘Can yeleklerimiz vardı ama ayağa kalkanlar nedeniyle bot birden alabora olup ters döndü. Eşimin ellerinden tutuyordum. Çocuklarım ellerimin arasından kaydı.  Gecenin karanlığında herkes bağırıyordu. Işıklara bakarak karaya doğru yüzmeye çalıştım. Karaya çıktığımızda eşimi ve çocuklarımı aradım bulamadım’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X