Kanserden korunmada erken teşhisin önemi

Sağlık Haftası kapsamında Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kestel Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Kanserden korunma yolları’ paneli ve ücretsiz kanser tarama etkinliği düzenlendi.

Kanserden korunmada erken teşhisin önemi

OSMAN GÜNEŞ

Kestel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Uludağ Ünivesitesi’nden Prof. Dr. Türkkan Evrensel, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nden Opr. Dr. Murat Çalıkapan ve Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Ayşe Akan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Türkkan Evrensel, ‘Erken tanı hayat kurtarır! Korku değil, bilmek seni yaşatır!’ sloganı ile düzenlenen panelde, Türkiye’nin onkoloji alanında çağdaş tedavi uygular ve üretir durumda olduğunu söyledi. Hem hastalanmamak hem de maddi yük anlamında kanserden korunma yöntemlerinin önemini anlatan Evrensel, kansere yolaçan nedenlere de yer verdi. 

Kanser nedenlerinin kimyasal, fiziksel, akciğer, bronş, prostat, mesane ve mide kanserinin görüldüğünü kaydeden Evrensel, kadınlarda ise meme, tiroit ve kolon kanserinin en çok görülen kanser türleri olduğunu anlattı. Kanserde korunma ve erken teşhisin tedaviye göre daha önemli ve ucuz olduğunu kaydeden Prof. Türkkan Evrensel, kanserden korunmada sigara ile mücadelenin önemini vurguladı. 

TEŞHİS VE TEDAVİ

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nden Opr. Dr. Murat Çalıkapan ise, meme kanserinin nedenleri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Kişi kendisinin de özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörlerinde cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedebileceğini kaydeden Çalıkapan, bu nedenle devamlı elle kontrol yapması gerektiğini dile getirdi. 

Erken dönemde tespit edildiği durumlarda meme kanserinin iyileşme şansının yüzde 98 olduğunu kaydeden Çalıkapan, 40 yaşından itibaren tüm kadınların iki yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini ifade etti. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Ayşe Akan da, kanser taramasının önemine vurgu yaptı. Akan, taramayla, şikayet olmadan kanserin erken tespiti ve tedavisinin daha iyi olduğunu anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X