Kapılar açıldı

Günlerdir Avusturya yolunda ilerleyen ve tren garlarında bekleyen mültecilere Avrupa kapılarını açtı. Binlerce mülteci Avusturya’ya ulaşırken, bir bölümü trenle Münih’e gitti. Finlandiya Başbakanı ise kendi evini Suriyeli sığınmacılara açıyor.

Kapılar açıldı

Artan mülteci akını karşısında harekete geçen Avrupa ülkeleri sığınmacıları kabul ederek kapılarını açtı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den Avusturya sınırına yürüyen sığınmacılar, Almanya ve Avusturya’nın sınırları açma kararı almasının ardından otobüslerle taşınarak sınırdaki Nickelsdorf’a kadar getirildi. Sınırda bekleyen Avusturyalılar mültecileri alkışlar ve ‘Hoş Geldiniz’ pankartlarıyla karşıladı. Avusturyalı yetkililer tarafından alınan sığınmacılar, sabah saatlerinde otobüslerle Viyana’daki Westbanhof İstasyonu’na getirildi. Eşi ve 3 küçük çocuğuyla Almanya’ya gitmek isteyen Suriyeli bir mülteci, yaşamak için tek umutlarının Almanya olduğunu söyledi. Viyana’da sığınmacıları, yardım kuruluşları ve gönüllüler çorba ve çay ikram edilen göçmenler daha sonra trenlerle Almanya’nın Münih kentine gönderildi.  İstasyonda ‘Münih’e hoş geldiniz’ yazan pankartlarla karşılanan mülteciler, görevliler eşliğinde acil kayıt merkezlerine götürülüyor. 

10 BİNİ BULACAK

Bugün de yaklaşık 5 bin ila 10 bin mültecinin Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaşması bekleniyor. Avusturya İçişleri Bakanlığı 6 bin 500 sığınmacının ülkeye giriş yaptığını, bunlardan 2 bin 200’ünün Almanya’ya hareket ettiğini açıkladı. 400 kişiyi taşıyan ilk tren dün öğle saatlerinde Münih’e ulaştı. Avusturya’ya gün içerisinde 10 bin dolayında mültecinin ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Bu arada Macaristan’da olayların çıktığı istasyonun 800 metre ilerisinde 51 yaşındaki bir Pakistanlı’nın öldüğü belirtildi.

EVİNİ SIĞINMACILARA  AÇTI

Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä’nın Kempele bölgesinde bulunan ve çok sık kullanmadığını belirttiği evini ülkeye gelen ve kalacak yer sıkıntısı yaşayan Suriyeli sığınmacılara tahsis edeceğini açıkladı. Yunanistan, İtalya ve Macaristan’dan gelen 120 bin sığınmacının AB ülkelerince planlı bir şekilde dağıtımının yapılması konusunda gönüllü olunması gerektiğini belirten Başbakan Sipilä, “Hepimiz aynanın karşısına geçip sığınmacılara nasıl yardımcı olabileceğimizi kendimize sormalıyız”dedi.

BELEDİYELERDEN DESTEK

İspanya’da belediye başkanları, Avrupa’ya gelen sığınmacılara destek vermek için Barcelona’da eylem yaptı. Avrupa’ya gelen sığınmacıları kabul etmek için Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau ve Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmen’in öncülüğünde başlatılan girişimler kapsamında Zaragoza, Coruna, Santiago de Compostela, Pamplona, Cadiz ve Badalona belediye başkanları gösteride bir araya geldi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Avrupa ülkelerinin Suriyeli mülteciler için elini taşın altına sokmadığını belirterek, “Suriye’nin komşuları Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün taşıyabilecekleri sorumluluğun çok daha fazlasını taşıdılar. Yaptıkları işin boyutu gerçekten çok büyük. Hayat kurtarıyorlar” diye konuştu.

HAKARETE SORUŞTURMA

Alman polisi, ölümüyle tüm dünyayı yasa boğan üç yaşındaki Aylan Kurdi’nin fotoğrafına ilişkin sosyal paylaşım sitesi üzerinden nefret dolu söylemlerde bulunduğu belirtilen bir kişi hakkında soruşturma başlattı. Edinilen bilgiye göre paylaşım hakkında harekete geçen Berlin polisinin, Berlin-Hellersdorf’ta yaşayan 26 yaşındaki kişi hakkında soruşturma başlattığı belirtildi. Söz konusu kişinin evine baskın yapan polisin bir bilgisayar ve telefonuna da elkoyduğu kaydedildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X