Kar payı dağıtımı başlıyor

Müjdeyi Başkan Hidamet Asa verdi. Marmarabirlik, kooperatiflere ödemeyi yaptı. Toplam 17 milyon lira kar payı, teslim edilen ürünün tutarı üzerinden bugün ortakların hesaplarına aktarılmaya başlanıyor.

Kar payı dağıtımı başlıyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 22 Nisan’da yapılan Olağan Genel Kurul’da alınan kararla ortaklara 1 Haziran’dan (bugün) itibaren kar payı dağıtımına başlanacağını söyledi. 

Bu yıl ilk kez öz kaynaklarla kar payı dağıtılacağının altını çizen Asa, kooperatiflere ödemelerin yapıldığını, ortakların paralarını kooperatiflerin yetki ve sorumluluğunda nakden ve banka kanalıyla alacağını kaydetti. Asa, ”Ortaklarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

2016-2017 DAHİL DEĞİL

Bu yıl dağıtılacak kar payının, geçmiş yılların karlılığı olduğunu vurgulayan Nidamet Asa, ”2014-2015 ve 2015-2016 iş yılı kampanya dönemlerinde zeytin teslim edenlere ödeme yapılacak. Ortaklarımız, ne kadar ürün verdiyse o kadar kar payı alacaklar. 2016-2017 kampanyasında alınan ürünlerin satışı, ilgili dönemde gerçekleşmediği için kar payı hesaplamasına dahil edilememektedir” diye konuştu. 

2013-2014 iş yılı ve önceki iş yıllarına ait karın dağıtılamamasının, Marmarabirlik’in 2007 yılında almış olduğu Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi taksitlendirmesinin, 2013 aralık ayında yapılmış olmasından kaynaklandığını ifade eden Asa, ”İş yılı bazında Birlik’in vadesi geçmiş borcu olduğu için eski ana sözleşmenin 62. maddesi gereğince söz konusu yıllarda kar payı dağıtılamaz hükmü yer almaktadır. Ayrıca 2013 yılında yapılan taksitlendirme miktarı olan 60 milyon TL yıllık taksitlerle halen ödenmektedir” ifadelerini kullandı.

ALINAN ÜRÜNÜN DEĞERİNE GÖRE

Hidamet Asa, kar payının ortakların kooperatife teslim ettikleri ürünlerin değerleri üzerinden hesaplanacağını ifade ederek şunları kaydetti: ”Başka bir deyişle müstahsil makbuzlarındaki kilogram üzerinden değil, belirtilen parasal tutar üzerinden dağıtım yapılacaktır. Öte yandan ortağın, kooperatife ürün teslimatını yaptığı yılın da kar payı hesaplamasında etkisi olduğundan sabit bir yüzde oranı hesaplamada kullanılmamaktadır. İlgili yıllarda ürün teslim eden ve ortaklıktan çıkan veya çıkarılan ortakların kendilerine ya da veraset belgesi ibraz etmeleri halinde varislerine ödeme yapılabilecektir. Ancak ortaklık devri söz konusu ise ödeme mevcut ortağa yapılacaktır.”

KESİNTİ OLMAYACAK

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kar payı dağıtımında ortaklar adına herhangi bir kesinti yapılmayacağını belirterek, ”Vadesi geçmiş borcu bulunmayan ortakların alacakları, borçlarından mahsup edilmeden ödenecektir. Kooperatif bilançoları henüz kesinleşmediğinden, Bakanlığımız görüşü doğrultusunda ödemeler ‘Risturn Avansı’ şeklinde gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X