Karacabey’e defne kurutma tesisi

Yılda 3 bin tonu aşkın defne hasadı yapan köylüler, hizmete açılan kurutma tesisiyle gelirini artıracak.

Karacabey’e defne kurutma tesisi

AYDIN FİDAN

Karacabey’e bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle kurulan Defne Kurutma Tesisi Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun katıldığı törenle hizmete açıldı.

Yaklaşık dört ay önce temeli atılan Defne Kurutma Tesisi, Vali Münir Karaloğlu’nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Karacabey’de defnenin daha az maliyetle kurutularak işlenmesiyle köylünün ciddi gelir elde edeceğini vurgulayan Vali Münir Karaloğlu, köyden göçü önleyici projeleri desteklemeye devam edecekleri mesajını verdi. 200 üyeli Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hayata geçirilen projeyle birim kilogram başına elde gelirin artırılmasının hedeflendiğini belirten Vali Karaloğlu, ayrıca önemli bir maliyet olan nakliye giderinin de en aza indirileceğini ifade etti. Karaloğlu, ‘Mevcut tesiste sadece kurutma işlemine göre planlanmış olan işletmenin, ilerleyen dönemlerde yapılacak yatırımlarla çeşitli defne irinlerini üretebilmesi de mümkün olacaktır’ dedi. 

GÖÇ ÖNLENECEK

Tesis sayesinde artık İzmir’e gidilmek zorunda kalınmayacağını vurgulayan Karaloğlu, köylerde istihdamı artırıcı bu tür projelerle göçün önlenebileceğini ifade etti. Tesisin paketleme bölümünün de açılacağını belirken Vali Karaloğlu, 8 bin hektarlık defne sahasına sahip Kurşunlu Mahallesi’nin, 40 bin ton defne üretim kapasitesi olduğunu kaydetti. 

Karaloğlu, ‘Antimikrobiyal özelliği ile yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılmış. Defne yaprağı başlı başına bir şifa deposu olarak tasarlanmış. Bu şifa deposu artık ilimizde bu tesiste kurutulacak ve nasipse ileriye dönük ekipman desteği ile de sadece bir kurutma tesisi olmaktan ziyade defne yaprakları bu tesiste işlenecektir. Bu sayede bu topraklardan aldığımızı yine bu toprakların sahiplerine geri vermiş oluyoruz. Tesisimizde şimdilik 8 kardeşimizi istihdam ediyoruz.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da, “Kurşunlu’da defne hasadından her yıl önemli miktarlarda gelir elde ediliyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Defne Yönetim Planına göre 2014 yılında 744 hektar alanda 3 bin 200 ton defne hasadı yapıldı” dedi.

DEFNE BİTKİSİ

Hoş kokulu aromatik bir bitki olan ve yapraklarını dökmeyen defne, ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de yetişir. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Yapraklar, kuru meyvelerin ambalajlanmasında, balık ve konservede, kuru halde et yemeklerinde ve toz halde baharat olarak kullanılmaktadır. Defnenin parfümeri, sabun, gıda, ilaç ve cila ile kimya sanayinde geniş kullanım alanları vardır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X