Karaca’nın başvurusu kabul edilemez bulundu

Anayasa Mahkemesi, tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın “gözaltı süresinin aşıldığı, tutuklamanın hukuki olmadığı, mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandığı” iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusunu, “açıkça dayanaktan yoksun

Karaca’nın başvurusu kabul edilemez bulundu

Karaca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında geçen yıl 14 Aralık’ta gözaltına alınmış, 18 Aralık’ta “terör örgütü yöneticiliği” suçundan tutuklanmıştı.

Hidayet Karaca, bu süreçle ilgili anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda, “gözaltı süresinin aşıldığı, tutuklama ve tutukluluğa itirazı değerlendiren sulh ceza hakimliklerinin tabii hakim ilkesine aykırı olarak kuruldukları, anılan hakimliklerin bağımsız ve tarafsız olmadıkları, tutuklamanın hukuki olmadığı, Karaca hakkında mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma açıldığı” iddialarında bulunuldu.

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemez” buldu.

Kararda, suç isnadıyla gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan kişinin, yasal gözaltı süresinin aşıldığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruda ihlal sonucunun “tutuklu” kişinin serbest kalmasına tek başına imkan vermeyeceği belirtildi.

Bu kapsamda yasal gözaltı süresinin kanuni olup olmadığının, davanın sonuçlanması beklenmeden 5271 sayılı Kanun’un 141. maddesi kapsamında açılacak davada incelenebileceğine işaret edilen kararda, bu konuda başvuru yollarının tüketilmediği bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X