Karanlıkta ders başı

Saatler geri alınmayınca, sabahçı öğrenciler gün aydınlanmadan okul yoluna koyuluyorlar. Eğitimciler, durumun düzeltilmesi için bir an önce düzenleme yapılması fikrinde birleşiyor.

Karanlıkta ders başı

SEYİT GÜNDOĞAN

Bu yıl kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle, öğrenciler zifiri karanlıkta okula gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum özellikle ikili eğitim yapan ilk ve ortaokul öğrencileri için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

Saatlerin geri alınmaması nedeniyle güneş 08.00’den sonra doğuyor. İkili öğretim yapan ilk ve ortaokulların sabah 07.20 ile 07.50 arasında ders başı yaptığı göz önüne alındığında, öğrencilerin 06.50 ya da 07.30 civarında evden çıkmaları anlamına geliyor. Çocuklar okula ulaştıklarında hava hâlâ aydınlanmamış oluyor. Her yer zifiri karanlık olduğu için öğrenciler, yanan sokak lambaları ve dersliklerin ışıkları altında bayrak törenleri yapmak zorunda kalıyorlar. Bu durum öğrenci ve velileri oldukça zor durumda bırakıyor. Eğitimciler de, bu durumun düzeltilmesi için bir an önce düzenleme yapılması fikrinde birleşiyor.

DERS SAATİ AZALTILMALI 

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, sabah karanlıkta okula gitmek zorunda olan ve servis imkânı olmayan öğrenci ve velilerin ciddi bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Asıl sorun ikili öğretim yapan okullardadır. Yapılması gereken ikili öğretim yapan okullarımızda günlük 7 olan ders saatini 6 saate indirmek ve müfredatı sadeleştirmektir” diye konuştu.

OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kazım Sarnık da, saatlerin geri alınmaması nedeniyle çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmalarının verimli olmadığını belirterek, “Çocukların uykuluyken okula gitmesi çok sıkıntı. Bu durum çocuklar üzerinde psikolojik olarak da olumsuz etki yaratıyor. Saat ayarlaması yapılırken bu durum dikkate alınmalıydı. Bu olumsuzluğun giderilmesi için tekrar düzenleme yapılmalı. Zaman çizelgesinde oynama yapılabilir. Haftalık 30 saat olan ders sayısı 25 saate indirilmeli” dedi. Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona ise, hava aydınlanmadan derse başlayan çocukların biyolojik olarak uyanamadığını ve ilk derslerden de verim alınamadığını söyledi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Cihat Uygur da, “İnsan bedeninin çalışması gün ışığıyla uyumludur. Karanlıkta okula başlamak fiziksel ve psikolojik açıdan birçok problem yaratacaktır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarımızın uyku düzeni gelişimleri açısından çok önemlidir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X