Karar açıklandı! O Nazi subayı…

Nazi döneminde 300 bin kişinin ölümüne yardım etmekle suçlanan 94 yaşındaki eski SS subayı Oskar Gröning’in cezası belli oldu.

Karar açıklandı! O Nazi subayı…

Almanya’nın Lüneburg kentinde görülen davada, “Auschwitz muhasebecisi” olarak bilinen Gröning, ilerlemiş yaşı nedeniyle sadece dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hakim Franz Kompisch, Gröning’in, “300 bin kişinin öldürülmesine yataklık etmekten suçlu bulunduğunu” söyledi.

Savcı, Nazilerin elit milis gücü SS’e (Schutzstaffel-Koruma Timi) mensup Gröning’in 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. Avukatları ise Gröning’in beraatini talep ediyordu.

Cezanın kesinleşmesinin ardından savcılık 94 yaşındaki sanığı sağlık kontrolünden geçirecek. Sanığın cezasını hapishanede çekip çekemeyeceği belirlenecek.

“ÇOK ÜZGÜNÜM”

Gröning, 1944 yılında Auschwitz-Birkenau’daki toplama kampına getirilen Yahudilerin değerli eşyalarını ve paralarını toplayarak sistematik Nazi cinayetlerine destek vermekle suçlanıyordu. Söz konusu Yahudilerin çoğu gaz odalarında öldürülmüştü.

Gröning dünkü duruşmada yaptığı son savunmada, toplama kampında yaptıkları için “çok üzgün” olduğunu söylemişti. Daha önceki duruşmalarda suçunu itiraf eden Gröning, kamptaki Yahudilerin eşyalarını toplayarak SS’teki üstlerine verdiğini belirtmişti.

Gröning, “Auschwitz’te yaşadıklarım hayatım boyunca yakamı bırakmadı. Ahlaken suçlu olduğum konusunda hiç şüphem yok. Kurbanlar nezdinde bundan ötürü pişmanlık duyuyorum” demişti.

BANKACILIK OKUMUŞTU

Bankacılık eğitiminin ardından gönüllü olarak Nazilerin elit milis gücü SS’e katılan Gröning, 1942 sonbaharında Berlin’e çağrıldığını ve burada çok gizli bir görev için hazırlandığını söylemişti.

Kendisine, “Cepheye gönderilmeyeceksiniz ancak sizi çok daha fazla zorlayacak bir görev üstleneceksiniz” denildiğini belirten Gröning, aldığı eğitimin ardından Auschwitz toplama kampına gönderilmişti.

Nazi Almanyası tarafından işgal edilen Polonya topraklarındaki Auschwitz-Birkenau kampında, 1940 ve 1945 yılları arasında çoğu Avrupalı Yahudi, yaklaşık 1.1 milyon insan can vermişti.

Kapısında “Arbeit macht frei” (Çalışmak özgür kılar) yazan Auschwitz-Birkenau toplama kampında tutulan kişiler, 27 Ocak 1945 tarihinde Rus askerleri tarafından kurtarılmıştı. Soykırımın bir sembolü haline dönüşen kamp, 1979 yılında UNESCO’nin dünya kültür mirası listesine alındı. Almanya da 1966 yılından beri Auschwitz’in kurtarılışının yıldönümünde Nazi kurbanlarını anıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X