Karayolları bu yıl köprülerle donatılacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), bu yıl 200 köprü projesini bitirmeyi, 32 kilometre uzunluğunda 150 köprü yapımını, 156 köprünün onarımını ve 15 tarihi köprünün ise restorasyonunu hedefliyor.

Karayolları bu yıl köprülerle donatılacak

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son 13 yılda köprü yapım çalışmaları kapsamında 153,8 kilometre uzunluğunda bin 912 köprü yapımı, 837 köprünün bakım ve onarımı, 434 tarihi köprünün restorasyon projeleri ile 178 tarihi köprünün restorasyon çalışmaları tamamlandı.

 

KGM bu yıl birçok önemli karayolu projesinin yanı sıra köprü inşası da gerçekleştirecek. Bu kapsamda KGM, 2016 yılında 200 köprünün projesini bitirmeyi, 32 kilometre uzunluğunda 150 köprünün yapımını, 156 köprünün onarımını ve 15 tarihi köprünün ise restorasyonunu planlıyor.

 

Bütçe imkanları dahilinde 2016 yılında köprü yapımı için 193 milyon 650 bin lira ödenek ayrılması öngörülüyor. Tahsis edilecek ödenekle bu yıl 45 köprü tamamlanacak. Ancak bölünmüş yol yapımına paralel olarak devam eden köprü yapım çalışmalarıyla özellik arz eden teknolojik köprülerdeki çalışmalar da dikkate alındığında yıl sonu hedef harcamasının 400 milyon lira olması, 82 köprünün bitirilmesi hedefleniyor.

 

Mimar Sinan’ın Bosna’daki köprüsü restore edilecek

 

KGM ayrıca tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyor. Genel Müdürlük, geçen yıl 92 tarihi köprünün restorasyon uygulama projesi ile 42 tarihi köprünün restorasyon uygulama çalışmalarını tamamladı. Bu yıl ise 30 tarihi köprünün restorasyon uygulama projeleri ile 15 köprünün restorasyon uygulama çalışmalarının bitirilmesi öngörülüyor.

 

Bu kapsamda KGM, Bosna-Hersek’teki Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü’nün de restorasyonunu tamamlayacak. Vişegrad’daki Drina Nehri üzerinde bulunan ve Sokollu Mehmet Paşa adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprünün Restorasyon Uygulama Projelerinin kontrollük ve müşavirlik hizmetleri TİKA ile imzalanan protokolle KGM tarafından gerçekleştirildi. 2013’te restorasyon uygulama çalışmalarına başlanan köprünün, bu yıl tamamlanması planlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X