Kardak krizi hortladı

Yunanistan’da yeni Başbakan Aleksis Çipras’ın Savunma Bakanı olarak atadığı koalisyonun sağcı küçük ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi lideri Panayiotis Kammenos, helikopterle Kardak Kayalıkları’na gelerek, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için denize çelen

Kardak krizi hortladı

7 Yunan, 3 Türk sahil güvenlik botu denizde, savaş uçakları ise havada it dalaşı yapınca bölgede gerginlik yaşandı. Özellikle kayalıklara 5 metre kadar mesafede Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının it dalaşı gerilimi tırmandırdı. Türk botları kayalıklara yaklaşmaya çalışan Yunan botuna izin vermedi.

SAVUNMA BAKANI HELİKOPTERDE

Ancak saat 13.00 sıralarında Yunan askeri helikopterinin Kardak Kayalıkları’na gelmesi üzerine gerginlik daha da yükseldi. Yunan internet siteleri bu helikopterde Savunma Bakanı Kammenos’un olduğunu ve denize çelenk bıraktığını duyurdu. Kammenos, Kardak gerilimi sırasında düşen helikopterde hayatını kaybeden Yunan askerleri için düzenlenecek törenlerde adaya helikopterle çelenk bırakacağını önceki gün açıklamıştı. 

TÜRK DENİZALTISI

Her iki ülke askerlerinin, botun arkasına çıkarak birbirlerine seslendikleri görüldü. Yunan helikopteri bir süre ada üzerinde hareketsiz durduktan sonra Kilimli Adası’na yönelerek uzaklaştı. Çavuş Adası açıklarında bulunan bir Türk denizaltısı ise olayı 4 mil uzaktan izledi. Bölgede 5 Yunan ve 3 Türk sahil güvenlik botunun bekleyişi uzun süre devam etti, ardından savaş uçakları bölgeden ayrıldı. 

KOMŞUDA YARGILANAN DHKP-C’LİLERE CEZA

Saldırı gerçekleştirmek amacıyla mühimmat yüklü şişmeli bir botla Türkiye’ye giderken 30 Temmuz 2013’te Ege’de Sakız adası açıklarında yakalanan DHKP-C üyeleri ile Yunan işbirlikçilerinin aldığı cezalar açıklandı. Aralarında 19 Mart 2013’te Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne saldırılarına katıldıkları şüphesiyle aranan Hasan Biber ile Mehmet Yayla’nın da bulunduğu 12 kişinin yargılandığı davaya Midilli adasındaki Kuzey Ege Ağır Ceza Mahkemesi’nde bakıldı. Mahkeme, 100 kilo patlayıcı taşıyan şişme botta yakalanan Yayla ve Biber’i 7’şer yıl, operasyon sırasında Sakız adasında yakalanan Sinan Oktay Özen’i de 6 yıl hapse mahkum etti. Yaklaşık 1.5 yıldır tutuklu olan Yayla ve Biber, cezalarının 5’te 3’ünü çektikten sonra, yani 2 yıl içinde serbest bırakılacaklar. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X