Karkas ette fiyat 1 lira düştü

Fiyatlardaki yükseliş nedeniyle ESK’nın devreye girdiğini belirten Bakan Çelik, ”Karkas fiyatlarında 1 TL düşüş sağlandı. Bu önümüzdeki günlerde piyasaya yansıyacak. Et meselesini dert meselesi olmaktan çıkaracağız” dedi.

Karkas ette fiyat 1 lira düştü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et Süt Kurumu’nun (ESK) karkas et satışına, et fiyatlarındaki keskin yükseliş üzerine başladığını ve et fiyatlarındaki spekülatif oynaklığa karşı müdahalelerinin süreceğini söyledi. ESK, hafta başından itibaren kasaplara taze dana karkas satışlarına başlamıştı.

Çelik, yaptığı açıklamada, ”Karkas fiyatlarını artırmayı gerektirecek bir durum yok ama 24,5 TL’ye kesilen karkas fiyatının bir anda 27 TL’ye çıktığını gördük. Bunun üzerine ESK görevini yaptı… Karkas fiyatlarında 1 TL düşüş sağlandı. Bu fiyatlar önümüzdeki günlerde piyasaya yansıyacak” diye konuştu. Fiyat hareketinin üreticilerden ziyade spekülatif kazanç peşindekilerden kaynaklandığını dile getiren Çelik, ”Bunlar hem üretici rahatsız ediyor hem tüketiciyi. Bu çerçevede müdahalelerimiz devamlı olacak” ifadesini kullandı.

SPEKÜLATÖRÜN CANINI YAKACAĞIZ

Hayvancılıkta da yerli üretimi destekleme modeline geçtiklerini vurgulayan Çelik, ‘Et meselesini dert meselesi olmaktan çıkaracağız. ‘Bütün işleri bıraksak da acaba hayvancılık mı yapsak’ diyebileceğiniz son derece önemli destekler var” dedi. Hayvancılıkta da yerli üretimi destekleme modeline geçtiklerinin altını çizen Çelik şöyle devam etti: ”Et meselesini dert meselesi olmaktan çıkaracağız. ‘Bütün işleri bıraksak da acaba hayvancılık mı yapsak’ diyebileceğiniz son derece önemli destekler var. Biz üreticiyi destekliyoruz. ‘Ahırını doldur, hayvan varlığını artır, biz yanındayız’ diyoruz. Ama ortada spekülatörler var. 10 bin hayvanı var, fiyatı yükseltmek için piyasadaki 500 veya bin hayvanı yüksek fiyattan topluyor, fiyatı yükselttikten sonra kendi 10 bin hayvanını piyasaya sürüyor uyanık adam… Bunların maliye açısından canlarını yakacağız. Buna hakları yok. Keyfi uygulamalara müsaade etmeyeceğiz.”

NE YELE NE SELE VERECEK TOPRAĞIMIZ VAR

-Yüzde 60’lık ilave bir hasıla gerçekleşmezse 2 milyar olan yoksullukla mücadele eden insan sayısı ikiye katlanacak.

-Dünya nüfusunun yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor. Kırsalı boşaltıyoruz. Herkes hazır tüketici. Boşalan tarım alanlarını kim ekecek?

-Öyle bir zamana gidiyoruz ki ‘Gıdayı kontrol eden dünyayı kontrol eder’ diyebiliriz. Önünüzde su ve gıdaya erişim savaşları var.

-Toprakla ölündüğü zaman değil yaşıyorken buluşmak önemli. Özümüzü, aslımızı unutmadan bir yaşam dizayn etmemiz gerekiyor.

-141 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Bizim ne yele ne sele ne de ele verecek toprağımız var. Ekilmedik arazi kalmayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X