“Karpal Tünel Sendromu”na Dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Kurnaz, ‘karpal tünel sendromu’nun; elde hissizlik, karıncalanma ve güç kay…

“Karpal Tünel Sendromu”na Dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Kurnaz, ‘karpal tünel sendromu’nun; elde hissizlik, karıncalanma ve güç kaybı gibi semptomları olan, el bileğindeki sinir sıkışmasının yol açtığı bir durum olduğunu belirterek, hastalığın tedavisinin sinir sıkışmasının derecesine göre değiştiğini anlattı. Dr. Kurnaz, el bileğinin anatomisinin, altta yatan belirli sağlık problemleri ve elin kullanım şekli de dahil olmak üzere bir dizi faktör karpal tünel sendromunun oluşmasına katkıda bulunduğunu anlattı. Karpal tünel sendromu ve tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Recep Kurnaz, “Karpal tünel el bileğimizin avuç içi tarafında bulunan dar bir geçittir. Bu tünel el parmaklarını hareket ettiren tendonların bir kısmını ve nervus medianus olarak adlandırılan bir siniri korur. Sinire baskının olması sonucunda parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve zayıflık ile karakterize bir tablo meydana gelir. Uyuşukluk ve karıncalanma başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta görülür. Bu his araba kullanırken, telefon ile konuşurken, gazete okurken ve genellikle uyurken daha sık meydana gelir. Birçok kişi ellerini silkeleyerek bu semptomları azaltmaya çalışır. Ancak, hastalık ilerledikçe uyuşma hissi sabit hale gelir, elde güçsüzlük ve buna bağlı olarak tutulan objeleri yere düşürme görülebilir. Kadınlarda, el bileği kırığı geçirenlerde, diyabet, romatoid artrit gibi bazı kronik ve inflamatuar hastalıklarda, gebelik ve menapoz döneminde, obezlerde, tiroid hastalarında, titreşimli makine kullanan işçilerde ve sürekli bilgisayar ile çalışanlarda karpal tünel sendromu oluşma riski daha fazla olabilir” diye belirtti Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Recep Kurnaz, hastalığın tedavisinin sinir sıkışmasının derecesine göre değiştiğini anlattı. Hafif olgularda el bilekliği ve anti-inflamatuar ilaç kullanımı yeterli olurken, ağır olgularda cerrahi gerekli olduğunu ifade Op. Dr. Recep Kurnaz, açıklamasını şöyle sürdürdü; HAYATI ETKİLEYEN KLİNİK BİR PROBLEM “Cerrahi tedavide median sinire baskı yapan ligament kesilir. Açık ve kapalı (endoskopik) olmak üzere 2 farklı cerrahi yöntemi mevcuttur. Açık cerrahide, ligament üzerinden kesi yapılarak girilir ve sinir gevşetilir. Kapalı (endoskopik) cerrahide ise el bileğine ve avuç içine 1’er adet 1 cm büyüklüğünde kesi yapılır. Bu delikler kullanılarak kamera ve özel bir bıçak yardımı ile sinire bası yapan bağ kesilir. Endoskopik cerrahide, açık cerrahiye göre ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı görülür. Kozmetik açıdan daha avantajlıdır. Ameliyat sonrası erken dönemde el, el bileği hareketlerine izin verilir. Karpal tünel sendromu günlük hayatı etkileyen klinik bir problemdir. Tedavisi yeni yöntemler ile daha kolay ve efektif hale gelmiştir. Eğer elde uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük şikayetleri olursa hekime başvurulması gerekmektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X