Kartlı ödemeler 5 yılda yüzde 4 arttı

Hane halkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 arttı.

Kartlı ödemeler 5 yılda yüzde 4 arttı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, kredi kartlarının kredi olanağı olarak değil, sadece nakit paraya alternatif bir harcama yöntemi olarak görüldüğünü kaydetti. 

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, hanehalkı harcamalarındaki kartlı ödemelerin payı 2012’de yüzde 35 seviyesindeyken, son bir yıldaki harcamalar göz önüne alındığında bu oran yüzde 39’a yükseldi. Ferda Hekimci yaptığı açıklamada, tüketicinin kredi kartına dokunmaktan korkar olduğunu söyledi. Tüketicinin yüksek faiz, komisyon ve kredi kartı aidatlarından korunmak için pasif bir direniş gösterdiğini belirten Hekimci, ”Türkiye’de tüketici fahiş kredi kartı faizleri, haksız komisyon ve aidatlardan çok müşteki oldu” dedi.

Federasyon olarak bankaların bu uygulamalarına dikkat çekmek için çok uğraştıklarını ve pek çok dava kazandıklarını kaydeden Hekimci, bankacılık işlemlerine yönelik şikayetlerin 2015’te başvuruların yüzde 93’ünü oluşturduğuna dikkati çekti. Hekimci, bu dönemde tüketicilerin şikayetlerinde yüzde 90-94 oranında haklı çıktığını ve bu durumun kamuoyunda bir güvensizlik yarattığını vurguladı. 

TAKSİT CAZİP KILIYOR

Bilinçli tüketicinin kredi kartına mesafeli durduğunu savunan Hekimci, şöyle konuştu: ”Tüm teknolojik olanaklar ve kolaylıklara rağmen tüketici kredi kartına elini atarken çok düşünmek zorunda. Gözlemlerimize göre, kadın tüketiciler erkeklere göre kredi kartını taksit olanakları ve para taşımanın riskini azalttığı için daha fazla tercih ediyor. Yine genellikle gelir düzeyi düşük tüketicilerin ertelenemeyen gereksinimlerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını gözlemliyoruz. Gelir düzeyi yüksek olan tüketiciler ise daha rahat nakit olanağına sahip olduklarından kredi kartlarını sadece mecbur kalındığı durumlarda kullanmak gerektiğini düşünüyor. Bu durumun oluşumunda kredi kartı kullanımının özellikle ülkemizdeki olumsuz imajı önemli bir etken. Bizce ülkemizde kredi kartları halen bir kredi olanağı olarak değil, sadece nakit paraya alternatif bir harcama yöntemi olarak görülüyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X