Katalonya bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, 9 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor.

Katalonya bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor

Anayasa Mahkemesi’nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim’de referanduma giden ve yüzde 90 ‘evet’ sonucu çıktığını açıklayan Katalonya özerk yönetimi hükümeti, İspanyol hükümetinin tüm uyarılarına rağmen tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi için harekete geçti. Siyasi partiler grup başkanları toplantısında, iktidardaki bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Si (Evet için Birlik)’ ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü Halk Birliği Adaylığının (CUP) talepleriyle 9 Ekim’de Katalan parlamentosunun olağanüstü toplanması kararı alındı.

Öte yandan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. Puigdemont, “Bu hafta sonu ya da haftanın başında bağımsızlığı ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı. Puigdemont, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra bağımsızlığı ilan edeceklerini belirtti.

İspanya Kral 6. Felipe ise, Katalonya özerk yönetiminin Katalan halkını böldüğünü belirterek, ‘İspanya’nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştı, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler’ dedi. Kral 6. Felipe, İspanyol halkına ‘ülkenin birliğini, anayasal düzeni ve yasalara saygıyı garanti etme’ sözü verdi. Kral 6. Felipe ayrıca, Katalonya yönetiminin sorumsuz davranışlarının, Katalonya ve İspanya’nın ekonomik ve sosyal istikrarını riske atabileceğini vurgulayarak, bir an önce anayasal düzene geri dönmeleri çağrısı yaptı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X