Katar’a ültimatom

Katar’a ambargo uygulayan dört Arap ülkesi 13 maddelik talep listesini Doha’ya iletti. Listede ‘Türkiye’nin askeri üssünü kapatın’ maddesi de bulunuyor.

Katar’a ültimatom

Katar’a ‘terörizmi desteklediği’ gerekçesiyle yaptırımlar uygulamaya başlayan Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Doha’ya, aralarında Katar’daki Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması talebinin de yer aldığı 13 maddelik bir liste yolladı. 

Arabulucu ülke olan Kuveyt’in ilettiği listede Türkiye’nin ülkedeki El Rayyan Askeri Üssü’nü kapatılmasını talep etti. Söz konusu maddede, ‘Yakın zamanda kurulan Türkiye’nin askeri üssünü kapatın. Katar toprakları içinde Türkiye’yle askeri iş birliğine son verin” ifadelerine yer verildi. 

Bunun yanı sıra İran ile de askeri ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi, Müslüman Kardeşler’e, Yemen’de Şii Husilere, DEAŞ ve El Kaide’ye olan maddi desteklerin kesilmesi, El Cezire haber kanalının kapatılması, politikalar nedeniyle yaşanan kayıplar için tazminat ödenmesi, aylık ve yıllık denetimlerin kabul edilmesi gibi talepler mevcut. 

ON GÜN SÜRE

10 günlük süre dolduğunda teklifin geçersiz hale geleceğini belirten 4 ülke maddelerin kabul edilmemesi halinde karşılığının ne olacağını ise açıklamamayı tercih etti.

 

ANKARA’DAN JET YANIT

Katar’a yönelik 13 maddelik listeye ilk tepki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’tan geldi. Bakan Işık, ‘Üs, hem Katar’ın hem de bölgenin güvenliği için önemli bir üstür. Biz bölgenin güvenliğini de önemsiyoruz. Bizim askerlerimiz hem Rusya ile hem İran ile çalışmalarını sürdürüyor. İstihbarat birimleri hangi riskler var, bunu çalışıyorlar. Nerede Türk askeri olacak, kaç asker olacak, kiminle birlikte orada çatışmasızlığı temin için çalışacak. Bu noktada oluşacak riskler nasıl elemine edilecek, bunların hepsi çalışılıyor’yanıtını verdi. 

Türkiye’nin Katar’a gönderdiği ilk askerler, önceki gün Doha’ya vardı. Ankara’nın planına göre, Doha’daki üste yaklaşık 3 bin asker bulunacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X