Katliamdan kaçış

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan bölgesinde çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine, binlerce kişi kaçarak Bangladeş sınırına sığındı.

Katliamdan kaçış

Bangladeş polisi, sınırı geçmek isteyen Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) geri çeviriyor. Cuma günü bir grup isyancı ve ordu arasında başlayan çatışmalarda bıçaklar, ilkel bombalar ve sopalar kullanıldı. İsyancıların 30 karakol ve bir askeri üsse saldırdığı bildirilirken, Myanmar ordusu bölgedeki silahlı militanlara yönelik operasyon yaptığını iddia ediyor.Kuzeyde bulunan Rakhine bölgesiyle Bangladeş sınırında sıkışıp kalan Arakanlı Müslümanlar, işkenceye maruz kaldıklarını, gençlerin Myanmar ordusu tarafından öldürüldüğünü söylüyor. 

Cuma gününden bu yana Arakan’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Arakan’da 1 milyondan fazla Rohingyalı Müslüman yaşıyor. 70 yıl boyunca ülkeyi yönetmiş olan askeri cunta, Arakanlıların Myanmar’a ait olmadığını savunuyor. 

Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’daki Müslümanlar, vatandaşlık da dahil olmak üzere birçok temel haktan yoksun durumda. Arakanlılara serbest dolaşım ve eğitim hakkı tanınmıyor.BM, Myanmar’ı Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yapmakla” suçluyor. 

ZULÜM DEVAM EDEMEZ

Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliama ilişkin Türkeiye’den de tepki geldi. Dün Maldivler Dışişleri Bakanı Mohamed Asim ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu soruna artık köklü bir çözüm bulunmasının gerektiğini Belirtti. Bakan Çaüvuşoğlu, ”Bu zulüm, bu insanlık dışı muamele, bu şekilde devam edemez.

Tüm dünyanın bu konuda duyarlı olması lazım. Myanmar’da Rohingyalılara yönelik bu saldırıları ve zulmü şiddetle kınıyoruz. 25 Ağustos’ta meydana gelen bir saldırıyı kullanarak Myanmar’da Rohingyalı Müslümanlara yönelik, sivillere yönelik yapılan saldırı gerçekten kabul edilemez. Daha ilk günden biz yaptığımız açıklama ile esasen uyarıda bulunmuştuk. Neden Daha önce de bazı saldırı ya da gelişen olaylardan sonra bunları kullanarak yine Rohingyalı Müslümanlara yönelik acımasızca şiddet uygulanmıştı’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X