Kavga erken başladı

Brexit sürecinin resmen başlamasıyla İngiltere ve AB arasında ‘tehdit’ polemiği başladı. İngiliz basını Başbakan May’i birliğe yönelik açıklamasın ‘şantaj’ olarak algılandığını öne sürdü. Lordra ise Brexit mektubunda birliğe yönelik bir tehdidin yer almad

Kavga erken başladı

İngiltere’nin 44 yıllık Avrupa Birliği (AB) macerası sona ererken, önceki gün Başbakan Theresa May’in Avrupalı liderlere yazdığı mektup, tartışmalara neden oldu.

İngiliz Guardian gazetesi May’in kapsamlı bir Brexit anlaşması yapılmazsa bunun güvenlik iş birliğinde aksamalara neden olacağı uyarısında bulunmasının, Avrupa’da ‘şantaj’ olarak algılandığı önü sürdü. Gazete Brüksel’deki üst düzey diplomatların, May’in bu sözlerini eleştirerek İngiltere’ye güvenliği ‘pazarlık kartı’ olarak kullanmaması uyarısında bulunduklarını belirtti. 

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist blokun lideri Gianni Pitella Guardian’a yaptığı açıklamada ‘Müzakerelerde insanların hayatlarıyla oynamak korkunç olur. Theresa May’in iyi bir başlangıç yaptığını söyleyemem’ dedi.

AÇIKLAMALAR TEHDİT DEĞİL 

İngiltere’nin AB ayrılma sürecinden sorumlu bakanı David Davis, iletilen Brexit mektubunda birliğe yönelik bir tehdidin yer almadığını savundu.

Davis, ‘Başbakanın söylediği şu: Bir anlaşmaya varmak istiyoruz, eğer bir anlaşmaya varamazsak bu iki taraf için de kötü olur. Anlaşmaya varamazsak, adalet ve içişleri alanlarında bugün mevcut olan düzenlemeleri kaybederiz’ şeklinde konuştu. 

GÜVENLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ 

‘Güvenlik alanındaki işbirliğinin AB’nin bir gerçeği’ olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Amber Rudd ise, bunun Brexit sürecinde yeniden müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı. İngiltere’nin Avrupa polis teşkilatı Europol’e en büyük katkıyı sağlayan ülke olduğunu savunan Rudd, ‘Europol’den çıkarsak, bilgilerimizi beraberimizde götürürüz. Bu, yasada böyle. Gerçek şu ki, Avrupalı ortaklarımız bizden bilgilerimizi orada tutmamızı istiyor, çünkü biz diğer Avrupa ülkelerini de güvende tutuyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X