Kayalar özel yöntemle parçalandı

Uludağ eteklerinde bulunan ve yakınındaki yerleşim alanında yaşayan vatandaşlar için risk oluşturan kayalar, Osmangazi Belediyesi ekiplerince özel bir yöntemle parçalandı.

Kayalar özel yöntemle parçalandı

Osmangazi Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ‘Kestanelik’ olarak bilinen dik yamaçlarda yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Patlayıcı uzmanları tarafından çelik halat ve bariyerle sarılan ve üzeri brandayla örtülen bir kaya, güvenlik önlemi alınmasının ardından Dündar tarafından patlatıldı. Uygulanan ‘basın tüpü’ tekniği sayesinde çevreye zarar vermeden patlatılan devasa kaya, bulunduğu yerde parçalara ayrıldı. Bu işlem, risk oluşturan 42 kaya için de yapıldı. Dündar, dik yamaçlardaki kayaların, zamanla altlarındaki toprağın kazılması sonucu yamaçlardan yuvarlanarak evler için tehlike oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

‘Yamaçlarda tehlike arz eden 43 kaya tespit edildi. Geçmiş dönemlerde farklı koruma tedbirleri uygulanan kayaları, bulundukları yerde parçalayarak zararsız hale getirdik. Amacımız, yamaçlarda yaşayan vatandaşlar ve evler için tehlike arz eden bu kayaları, oldukları yerde parçalayarak tehlikesiz hale getirmek, bu mahallelerimizde yaşayan insanlarımızın hayatlarını güvenli bir şekilde sürdürmelerini sağlamak.’ 

Patlayıcı uzmanlarından İsmail Kasap da riskli kayaları parçalamadan, çelik bariyerlerle güvenlik altına aldıklarını bildirdi. Daha sonra ‘basın tüpü’ denilen sistemle kontrollü bir şekilde parçalara ayırdıklarını aktaran Kasap, ‘Bu sistem, bölgenin yapısı itibarıyla kayaları bulundukları yerde ufak parçalara ayıran en güvenli yöntem’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X