Kayıp kızlarını arıyorlar

Nijerya’da 200’ü aşkın genç kızın Boko Haram militanlarınca kaçırılmasının birinci yıldönümünde ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari kızların evlerine dönebilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi ancak bazılarının hiçbir zaman bulunamayabilec

Kayıp kızlarını arıyorlar

Yeni Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, “Chibok kızlarının kurtarılıp kurtarılamayacağını bilemiyoruz. Nerede oldukları meçhul. Ne kadar istesem de onları bulacağım sözünü veremem.” dedi.

Genç kızların Chibok’taki okullarından kaçırılmasının yıldönümünde Nijerya’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde dini anma törenleri ve yürüyüşler düzenleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, yayımladığı yeni raporunda 2014 başından bu yana Boko Haram’ın Nijerya’da en az 2 bin kızı ve kadını kaçırdığını ve bu insanların aşçı, seks kölesi veya militan olarak kullanıldığını bildirdi.

 

Chibok saldırısından bir ay sonra Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şeku, kaçırılan kızların İslamiyeti kabul ettiğini ve evlendirildiklerini açıklamış; bu da kızların savaş ganimeti ve seks kölesi olarak kullanıldıkları kaygılarına yol açmıştı.

Goodluck Jonathan: Üzüntü duyuyorum

Ülkede geçen hafta yapılan seçimleri kaybeden Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Borno eyaletine bağlı Chibok’tan 200’ü aşkın kız öğrencinin kurtarılması çabalarının “siyasetin gerisinde kalmasından üzüntü duyduğunu” belirtti.

“Chibok kızları”nın bulunması için kampanya yürüten gruplar Goodluck Jonathan’ı kızları bulmak için yeterince çaba harcamamak ve kuzey bölgelerinde altı yıldır süren Boko Haram isyanıyla mücadele etmemekle suçluyor.

“Bring Back Our Girls” (Kızlarımızı Geri Getirin) grubunun sözcüsü Ayşa Yesufu, BBC’ye yaptığı açıklamada hükümetin başlangıçta kızların kaçırılmış olduğuna inanmadığını anlattı.

Cumhurbaşkanının, kızların kaçırılması sırasında yaşanan ilk karışıklıktan Borno eyaletini yöneten rakip partiyi sorumlu tuttuğu belirtildi.

Seçimlerde Jonathan’ı geride bırakarak seçilen asker kökenli Muhammadu Buhari, 29 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlayacak.

Kız öğrencilerin akıbeti meçhul

Bugün başkent Abuja’da düzenlenen törende kayıp olan 219 kızı temsilen yine aynı sayıda genç kız yürüyecek.

Londra ve Washington’da da benzer yürüyüşler yapılması planlanıyor.

Pazartesi günü kuzeydoğudaki Gwozo kentinde yaşayan bir kadın, üç hafta önce 50 dolayında kızı kendi evinin yakınındaki büyük bir evden çıkarken gördüğünü söyledi.

BBC’nin Nijerya muhabiri Will Ross, Chibok’tan kaçırılan 219 kızın aileleri için son bir yılın tam bir azap olduğunu belirtiyor.

Bir anne BBC’ye, “19 yaşındaki kızının giysilerini, her an eve dönecekmiş gibi hergün katlayıp düzenlediğini” anlattı.

Kaçırılanların bazıları, son askeri operasyonlar sırasında kaçıp kurtulmayı başardı ama Chibok’taki okuldan kaçırılanların çoğu bulunamadı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X