Kaynağı belirsiz para olağanüstü boyutlara ulaştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yılın 5 aylık döneminde, Türkiye’ye 8,9 milyar dolarlık para girişi olduğunu hatırlatarak, ”Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, 5 aylık dönemler itibarıyla ilk en yüksek kaynağı belirsiz para girişidir” görüşünü s

Kaynağı belirsiz para olağanüstü boyutlara ulaştı

Öztrak, yazılı açıklamasında, ülkeye kaynağı belirli para girişinde hızlı bir yavaşlama olduğunu savunarak, 2014 Mayısı’nda finans hesabından Türkiye’ye 4,4 milyar dolarlık para girişi olurken, 2015’in aynı döneminde bu rakamın 154 milyon dolara düştüğünü öne sürdü. 

Yılın 5 aylık döneminde ise bilinen kanallardan ülkeye gelen paranın, 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 53,7 azalarak 5,9 milyar dolara gerilediğini ifade eden Öztrak, ”Buna karşın, ilk 5 ayda ülkeye kaynağı belirsiz para girişi olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. Mayısta net hata ve noksan kaleminden ülkeye para girişi 1,8 milyar dolar olurken, bu rakam yılın ilk 5 ayında 8,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, 5 aylık dönemler itibarıyla ilk en yüksek kaynağı belirsiz para girişidir” iddiasında bulundu.

KIRILGANLIK ARTIYOR

Ülkenin döviz rezervlerinin ise eridiğini öne süren Öztrak, yılın 5 aylık döneminde, rezervlerin 3,8 milyar dolar azalırken, bunun 2 milyar dolarının ise mayıs ayında gerçekleştiğini savundu. Son ödemeler dengesi rakamlarının, Türkiye’nin mevcut cari açığını finanse etmekte zorlandığını ortaya koyduğunu vurgulayan Öztrak, ”Eriyen yetersiz rezervlerimiz bu kırılganlığı daha da ağırlaştırmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak Türkiye ‘dünyanın en kırılgan 3 ekonomisinden biri’ olarak değerlendirilmektedir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X