Kedi sahipleri dikkat! Mart geliyor

Veteriner Hekimi Tuğba Çine, havaların ısınması ve yaklaşan Mart ayı konusunda kedi sahiplerine uyarı ve önerilerde bulundu.

Kedi sahipleri dikkat! Mart geliyor

Yaklaşan bahar ayı ile birlikte kediler konusunda özellikle hayvan sahiplerine uyarıda bulunan veteriner hekim Tuğba Çine, kedilerin kızgınlık dönemine girmesi ve bu dönemde sergiledikleri farklı davranışların rahatsızlık verici boyutlara ulaşmasından dolayı, hayvan sahiplerinin şikayetçi olduğunu ifade etti.

“EVDEKİ KEDİLER SICAK ORTAMDA BULUNDUKLARI İÇİN YIL BOYU KIZGINLIK GÖSTERİRLER”

  

Çine, “Dışarıdaki hayvanlar daha çok Mart döneminde başlayan kızgınlık evresi göstermesine rağmen evdeki kediler sıcak ortamda bulundukları için yıl boyu kızgınlık gösterirler. Bu konuyla ilgili en çok şikayetler erkek kedilerde koku bırakma, dişilerde ise, daha çok kızgınlık çığlıkları şeklinde oluyor. Bu dönemde kliniğimize pet hayvan sahipleri, daha çok kısırlaştırma ve kızgınlık bastırmak için hormon uygulamaları talebinde bulunuyor. Biz klinik olarak hormon uygulamalarını çok tavsiye etmiyoruz. Daha sağlıklı bir hayat geçirmeleri için erken yaşta kısırlaştırma öneriyoruz. Erken yaşta kısırlaştırılan dişi kedilerde meme tümörleri ve rahim kanseri büyük oranlarda engellenmiş oluyor” şeklinde konuştu.

  

“KEDİLERDE ANNELİK VE BABALIK DUYGUSU TAMAMEN HORMONLARIN ETKİSİYLE GERÇEKLEŞMEKTEDİR”

  

Veteriner Hekim Çine, hayvan sahiplerinin kısırlaştırma konusunda korkuya kapıldıklarını belirterek, “Genellikle hayvan sahipleri, kısırlaştırma ile ilgili korkusu, kedilerinin annelik ve babalık duygularını engellemek ve yapılan operasyon sonrası sağlıklarının olumsuz yönde etkilenmesidir. Ancak kedilerde bu durum duygusal değil tamamen hormonların etkisiyle gerçekleşmektedir. Hatta dişi kediler yavruları 2 aylık bile olmadan tekrar kızgınlık dönemine girebiliyor. Sağlık açısından ise, kısırlaştırılmış kedilere uygun mama, arıtılmış veya hazır su kullanımına dikkat edilmesi durumunda genellikle bir sağlık problemi görülmemektedir. Hayatları boyunca kızgınlık stresi olmadan huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

  

“KISIRLAŞTIRMA SONRASI HORMONLARIN HAYVANA OLAN ETKİSİ KİLO ALIMINA ORTAM OLUŞTURABİLİYOR”

Öte yandan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, kedi sahiplerinin sıkça sorduğu soruya vurgu yaparak, “En çok sorulan sorulardan bir tanesi de kısırlaştırma sonrası kilo alımı oluyor. Bu konuda ise, kısırlaştırma sonrası hormonların hayvana olan etkisi ve stresin kaybolmasıyla kilo alımına ortam oluşturabiliyor. Fakat uygun mama ve ölçüler ile bu durumun önüne geçilebilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X