Kelepçeli yaşam

Bursa’da 17’si bayan 170 kişi elektronik kelepçe sayesinde adım adım izleniyor. Kelepçe sırası bekleyen 37 kişi daha var.

Kelepçeli yaşam

HALİL ÖZÇOBAN

 

Kaçması veya suça karışmasında yüksek risk görülen kişiler elektronik kelepçeyle kontrol altında tutuluyor. Herhangi bir suçtan dolayı cezasının bir bölümünü çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanma hakkını kazanarak özgürlüklerine kavuşan hükümlülere bu kelepçeler, işledikleri suçun vasıflarına göre takılıyor.

KİMLERE TAKILIYOR?

Örneğin, elektronik kelepçe genellikle belirli yerlere gitmeleri mahkemece yasaklanan yada belirlenen bir konut, yer ve bölgeden çıkmasına izin verilmeyenlere takılıyor. Ayrıca yine denetimli serbestlik kararıyla bazı kişilerin yanına ve adreslere yaklaşmaları yasaklananlar da kelepçeli yaşama boyun eğmek zorunda kalıyor.

170 KİŞİDE VAR

Yetkililer, Bursa’da yüzde 17’si bayan toplam 170 kişide elektronik kelepçe bulunduğunu söylüyor. Kelepçenin uygulama saatlerinin bulunduğunu da anlatan yetkililer, “Hırsızlıktan cezaevine girip, denetimle serbestlikten faydalanıp serbest kalan kişiye takılan elektronik kelepçe, işlediği suçlar gece ise, saat 22.00’den 08.00 kadar evden çıkmamasını kontrol altında tutuyoruz. Hükümlüleri adım adım uydu sistemiyle izliyoruz’ diyor.

7/24 takip

Elektronik izleme, AB ülkeleri ile ABD’de yıllardır kullanılıyor. Kişinin el ya da ayak bileğine takılan saat benzeri bu cihaz, hiçbir şekilde de çıkartılamıyor. İzlemenin yapıldığı merkeze gönderilen sinyal sayesinde hükümlünün 24 saat adım adım takibi sağlanıyor. El veya ayak bileğine takılan kelepçe, zanlının mağdura yaklaşması durumunda da merkeze sinyal veriyor. Ardından devreye güvenlik güçleri giriyor. Böylece yeni bir suç işlemesinin önüne geçiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X