Kendileri küçük hayalleri büyük

Kadın Toplum Merkezi ile tanışan Suriyeli kadınlar ve çocuklar için Bursa’da yaşamak artık daha kolay. Merkezde eğitim gören çocukların ise kendileri küçük, halleri büyük.

Kendileri küçük hayalleri büyük

RABİA DENİZ

UNFPA Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve IMPR Humanitarian ortaklığıyla Bursa’da açılan Kadın Toplum Merkezi, Suriyeli kadın ve çocukların topluma adaptasyonunu sağlıyor. Suriyeli kadın ve çocukların eğitim ve sağlık sistemine dahil olması için mücadele eden merkez, aile planlaması, gebelik takibi, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım, psiko-sosyal destek ve dil eğitimi veriyor. 

Pek çok aile göç ettikleri Bursa’da yaşam derdine düşerken, toplum halkasının en zayıf zincirini ise kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. 

“DÖNMEK İSTEMİYORUM”

Aralık ayında Kadın Toplum Merkezi ile tanışan kadınlar ve çocuklar için Bursa’da yaşamak ise artık daha kolay. 35 yaşındaki Hude Şehka, 2 yıl  önce Türkiye’ye geldiğinde Türkçe bilmiyordu. Evli ve 4 çocuğu olan Şehka, bir yıldır Bursa’da yaşıyor. Toplum Merkezi ile 3 ay önce tanışan Şehka, bu süre içinde Türkçe öğrenmiş ve başta sağlık sorunları olmak üzere pek çok problemi dil problemiyle aşmış. Bursa’yı çok sevdiğini ve alıştığını belirten Şehka, Suriye’ye savaş bitse bile dönmek istemediğini dile getirirken, “Ben artık Bursalıyım” diyor. 

“SAVAŞ BİTİNCE EVİME DÖNECEĞİM”

Merkezde Suriyeli çocuklara dil eğitimleri veriliyor. 11 yaşındaki Hasan Tavil, ailesiyle birlikte savaştan kaçarak otobüslerle geldiği Bursa’da 4 senedir yaşıyor. Şehit Jandarma Er Selahaddin Çırak İlkokulu’nda eğitim gören Tavil, Türkçe’yi de bu okulda öğrendi. Merkezde gördüğü eğitimle Türkçesi’ni ilerletmek isteyen ve başarılı bir öğrenci olmak için çalışan Tavil, hayali ise pilot olmak… 10 yaşındaki Deniye Tebrizi ise, Bursa’ya alışamamış… Mustafa Dörtçelik İlkokulu’nda eğitim görmeye başlamış ancak arkadaşları tarafından kabul görmemiş. Ailesinin bir bölümünün Suriye’de yaşadığını dile getiren Tebrizi, “Çok zorluk yaşadım. Okul arkadaşlarım bana ‘Pis Suriyeli, git buradan. Kendi evine dön’ diyorlardı ve beni istemiyorlardı. Ben kendi arkadaşlarımı, ailemi özledim. Savaş bitince evime gitmek istiyorum” diyor. 

Fatma Zehra İbrik doktor olup çocuklara parasız sağlık hizmeti vermek istediğini belirtirken, ablası Hene İbrik ise, daha adaletli bir dünyayı kurmak için avukat olmak istediğini söylüyor. 

Merkezde el sanatları kursu da veriliyor. Suriyeli kadınların yılbaşında hazırladıkları dilek ağacında ise, “Savaş bitsin, dünyaya huzur gelsin, anneme kavuşmak istiyorum” temennileri yer alıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X