Kentsel dönüşümde asbeste dikkat!

Ankara hava gazı fabrikasının yıkılmasının ardından oluşan hafriyatın kaldırılması sırasında, kanserojen etkisi olan asbest maddesinin çevreye yayılma tehlikesi ile başlayan tartışmalar sürüyor.

Kentsel dönüşümde asbeste dikkat!

RABİA DENİZ 

 

1930-1980 yılları arasında binaların yapımında kullanılan ve şu anda kullanımı yasak olan asbestin kentsel dönüşümle birlikte çevreye yayılabileceği ve kansere kadar pek çok hastalığa neden olabileceği gündeme geldi. Kentsel dönüşüm projelerinin birbiri ardına hayata geçirildiği Bursa’da meslek odaları tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Asbest Gerçeği” konulu panelle, asbestin halk sağlığına etkileri masaya yatırıldı. 

Bursa Tabip Odası ev sahipliğinde düzenlenlenen panelin moderatörlüğünü Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez yaptı. Panele konuşmacı olarak Türkiye’de pek çok sanayi kuruluşuna ve belediyeye asbest konusunda söküm, denetim, danışmanlık ve eğitim hizmeti veren Asbest Söküm Uzmanı Utku Önen ve Göğüs ve meslek hastalıkları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İbrahim Akkurt katıldı. 

Asbestin sağlık konusunda etkilerini anlatan Akkurt, kanser yapıcı özelliğiyle bilinen asbestin etkilerinin yıllar sonra dahi hissedilebileceğini söyledi.

 Akciğer üzerinde, hava yollarında ciddi etkileri bulunan asbestin mide, akciğer kanseri, lenfoma, böbrek rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını belirten Akkurt, Türkiye’de yasak olmasına rağmen hala yılda 2 milyon ton asbest kullanımı olduğuna dikkati çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X