Kentsel dönüşümde `insan` uyarısı

İsmail Hakkı Edebali, “Dönüşümün esas noktası insandır ve hepsinin söz hakkı vardır“ dedi. Mustafa Bozbey de, Ankara`da masada oturan bir memurun Bursa`daki dönüşümü bilemeyeceğini vurguladı.

Kentsel dönüşümde `insan` uyarısı
ASLIHAN AYDIN
 
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşümün insanı öne alarak planlanması gerektiğini bildirdi.
 
Bursa Emlak Müşavirleri Odası’nın (BEMO) düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm Yasası Hakkında Bilgilendirme’ konulu toplantı dün Plaza 16’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İsmail Hakkı Edebali, dönüşümün sadece yerel yönetimler nezdinde ele alınmasının yetersiz olduğunu belirterek, “Toplumsal bilincin oluşması için, tüm kesimler tarafından konuşulması ve değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
 
Şehir hepsini iade eder
 
30-40 yıldır öngörülmeyen göçten dolayı plansız yapılaşmanın ortaya çıktığının altını çizen Edebali, “Dönüşümün esas noktası insandır. Şehirde yaşayan insanlar, şehrin sakini değil sahibi olması gerekiyor, hepsinin söz hakkı vardır. Kısa sürede bizim değerlerimizi yansıtan mekansal planlamaya sahip olabiliriz” diye konuştu.
 
Kentsel dönüşümde piyasa şartlarına göre hareket edilmesini eksiklik olarak değerlendiren Edebali, “Halbuki temel ilkelerle şehri dönüştürürseniz, şehir size hepsini iade eder. Avrupa’da bunun örnekleri var. 100 yıl önce dönüşüm yapılmış ve şu anda turizm gelirleriyle paralarını geri alıyorlar” dedi.
 
Yeşil binaları konuşmalıyız
 
Sosyal ve ekonomik planlamanın da önemli olduğunu ifade eden Edebali, şehrin toplumun sosyal dokusuna uygun olması gerektiğini kaydetti. Edebali, kentsel dönüşümü başlatan şehirlerin yenilenebilir enerjiyi, yeşil binaları konuştuklarına vurgu yaptı.
 
Yıldırım’da Uludağ’ın, tarihi mabetlerin, akarsuların olduğunu hatırlatan Edebali, “Biz bu potansiyele güvenerek ideal şehir planlaması yapıyoruz” dedi.
 
‘Rantsal dönüşüm’
 
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çoğu kişinin süreci ‘rantsal dönüşüm’ olarak hayal ettiğini öne sürerek, “Baktığınız zaman yasa da bize dönüşüm yerine yenilenmeyi anlatıyor. Dönüşümün insanla başlayıp insanla bitmesi gerekir. Siz evinin altında hayvan bakan, terasını kullanan insanları lüks birinci sınıf apartmanlara taşıdığınızda mutlu olacağını düşünebilir misiniz? İnsanların da sürece hazırlanması gerekiyor” dedi.
 
Kent halkı karar vermeli
 
Projelere mahalle komitelerinden çıkacak sonuca göre yön verdiklerini ifade eden Bozbey, “Ankara’da masada oturan bir memur buradaki dönüşümü bilemez. Plan yapılırken kent halkının karar vermesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Bozbey, kentsel dönüşüm planlanırken nüfusa yönelik bir artışın olmadığı, yeşilin, sosyal donatı alanlarının bulunduğu planlamaların yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Turizm patlaması yaşanırdı
 
Bursa Esnaf Sanatkalar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, ”1965 yılındaki Bursa korunsaydı şehirde turizm patlaması yaşanırdı” derken, Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi ise emlakçıların sektör için önemine dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X