Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı’nda Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni açıkladı. Kurum, dün Ankara’da Green Park Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, kentsel dönüşümün terör kadar önemli bir konu olduğunu belirtti. Bugüne kadar çok büyük projelerin hayata geçirildiğini dile getiren Kurum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile projelerin daha hızlı gerçekleştireceğini ifade etti.
2013 yılında çıkan yasa çerçevesinde sahada yaptıkları incelemelerde, gördükleri hataların bugün artık yapılmaması gerektiği düşüncesiyle yeni bir düzenlemeye gittiklerini anlatan Kurum, artık kentsel dönüşüme yeni bir vizyon ve hız kazandırılması gerektiğini vurguladı. Kurum, buna ilişkin Bakanlık olarak yol haritası ve strateji belgesi hazırladıklarını da bildirdi.
YILDA 30 BİN KONUT
Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarını, tarihi kent merkezlerinin yenilenmesi ve deprem riski taşıyan alanlarının dönüştürülmesi olarak iki kısma ayırdıklarını anlattı. Şu ana kadar 37 ilde 65 ziyarette bulundukları bilgisini veren Kurum şöyle devam etti: ”Yıllık en az 300 bin konut dönüştürme hedefi koyduk, bunun 30 bin konutunu yani yaklaşık yüzde 10’unu Bakanlığımız eliyle yürüteceğiz. Sahadaki uygulamaları, vatandaşla olan görüşmeleri, vatandaşın rızası çerçevesinde projeleri hep birlikte yürüteceğiz. Yaptığımız bu konutlar medeniyetimizin bize tarif ettiği, cami merkezli etrafında millet bahçesi olan sosyal donatıların olduğu ve bahçelerin, camilerin etrafında şehirleşmenin olduğu az katlı bizim kültürümüzü yansıtan projeler olacak. Yıllık 300 bin konut dönüştürme hedefinde, dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konutu da 20 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız.’
BELEDİYE VE ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI
Bakan Kurum, Bakanlık olarak kentsel dönüşümü paydaşlarla yürüttüklerini, ağırlıklı olarak belediyeler ve özel sektör eliyle ilerlediğini vurguladı. Kurum şu bilgileri verdi: ‘Yıllık 300 bin konutun 30 binini Bakanlık olarak dönüştüreceğiz. Kalan 270 bin konut için de belediyelere, özel sektörümüze çağrıda bulunuyorum; Emlak Bankası’nın da bu sürece dahil olmasıyla kentsel dönüşümde hem özel sektörümüze hem belediyelerimize gerekli finans desteğini sağlayacağız. Kentsel dönüşümde 53 ilde 238 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayımız 664 bin. Ülke genelinde 597 bin konutumuzu da yeniliyoruz’ diye konuştu.
İŞTE 7 TEMEL HEDEF
1-Afet risklerinin etkin bir şekilde bertaraf edilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin kesin olarak sağlanması.
2-Yapıları dönüştürmenin yanında çevresel, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve yaşatılması.
3-Ülke çapında sürdürülebilir kentsel dönüşümün belirlenmesi.
4-Yerinde dönüşümün, yatay mimarinin ve mahalle kültürünün esas alınması.
5-Sosyal ve teknik altyapı yetersizliklerinin giderilmesi.
6-Engelli dostu şehirlerin hayata geçirilmesi.
7-Yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil ve dengeli olarak paylaştırılması.
HER KENTE ‘ANAYASA’
Bakan Kurum, her kente özgü, kentsel dönüşüm anayasasını getirdiklerine değinerek, ”Bundan böyle her belediyemiz kendi ilçesine veya iline dair Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlayacak ve bakanlığımızın onayına sunacak. Bu sayede şehirlerimiz, ‘kentine özgü bir dönüşüm anayasasının sahibi olacak. Kentsel dönüşümü, hazırladıkları bu belgeye göre yapacaklar” ifadesini kullandı.
ARTIK HİÇBİR İNŞAAT YARIM KALMAYACAK
-Yeni dönemde katılımcılık en önemli gündem, sürece halkın tam katılımı sağlanacak ve hak sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilecek.
-Hem ekonomik hem de ihtiyaca dair arz talep dengesi sağlanacak. Bundan böyle sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. İsraf ve kayıplar önlenecek.
-Yatay mimari, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevre, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın korunması esas alınacak.
-Finansman yönetimi belirlenecek. ‘Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak, kim yapacak ve hangi tarihte neticelenecek’ soruları tarihe karışacak.
-Yüz yüze görüşmeler sağlanacak, anketler gerçekleştirilecek, toplumsal yapı analizi tüm ayrıntılarıyla ortaya konulacak. Bakanlığa iletilecek.
-Yatırımcılara dair en temel hareket noktası şu olacak; bundan böyle belli kriterleri sağlayan müteahhitler, kentsel dönüşüm uygulamaları yapabilecek.
-Türkiye’de artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak, vatandaşlar en kısa sürede sıcak yuvalarına ve işyerlerine kavuşacak. Teminat sistemi devreye geçti.
-Yükleniciler bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında, teminat veya tamamlama sigortası yaptırmak zorundalar. Hiç kimse mağdur olmayacak.
-Yatırımcılar yapım bedelinin yüzde 10’unu teminat veya tamamlama sigortası yapmak suretiyle Bakanlık projelerinde veya belediyelere bunu getirecek.
-Yatırımcı ne kadar inşaat yaptıysa, o kadar satış yapabilecek. Temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi bu sayede sona ermiş olacak.