Kentsel dönüşüme ‘imar’ koruması

Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki en büyük engellerden birisi olarak görülen mülkiyet kaynaklı ‘imar planı iptalleri’, Yıldırım Belediyesi’nin katkılarıyla yürürlüğe giren İmar Kanunu değişikliğiyle sona erdi.

Kentsel dönüşüme ‘imar’ koruması

Yıldırım Belediyesi’nden dün yapılan yazılı açıklamada, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden olan plan uygulama iptallerinin sona ereceği bildirildi. Mülkiyet meselelerinden kaynaklanan bu iptallerin sağlıklı kentleşmenin süreçlerini aksattığını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ‘‘Modern ve güvenli şehirlerin olması gereken yerlerde sosyal donatı alanları yetersiz, ulaşım ağları eksik, ekonomik değeri olmayan çöküntü bölgeleri oluştu. Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü ve Hacivat mahallelerinin bulunduğu bölgeyi kapsayan ve 1986’da onaylanan Arabayatağı Islah İmar Planı’na istinaden bölge 2002 yılında ruhsatlı yapılaşmaya uygun hale geldi. Ancak uygulama 2002 yılında iptal edildi. 2007’de ise revize edilen uygulama planı onaylandı. Ancak kısa süre sonra bu uygulamayla ilgili de iptal kararları çıktı. Bu belirsizlik, çarpık ve kaçak yapılaşmayı tetikledi. 20 bin taşınmaz sahibi bu durumdan olumsuz etkilendi” diye konuştu.

10 METREKARE İÇİN 20 BİN METREKARE PLANA İPTAL…

İmar uygulaması iptallerinin ilçenin bir çok farkı bölgesinde farklı problemlere sebebiyet verdiğini anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti: ‘‘Mesela 1996 yılında yürürlüğe giren Sinandede, Beyazıt ve Mehmet Akif mahallelerini kapsayan bölgemizdeki bir parselde 10 metrekarelik bir hissesi bulunan bir hak sahibinin itirazı neticesinde 20 bin metrekarelik bir alanı kapsayan plan uygulaması 18 yıl sonra iptal edildi. Bu süreçte birçok bina yapıldı, yapılan konutlar el değiştirdi. Bu durum, binlerce hak sahibini tedirgin etti, huzurunu kaçırdı. Bunun gibi çok sayıdaki örnek, Yıldırım’daki sağlıklı yapılaşmanın ve kentsel dönüşümün adeta önünü tıkadı.”

FAYDASI SADECE YILDIRIM’A DEĞİL TÜRKİYE’YE…

Bu iptal kararlarını incelediklerinde buradaki meselelerin büyük bir bölümünün parsel bazlı olduğunu tespit ettiklerini anlatan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Bu meselenin ancak bir kanun düzenlemesiyle çözüme kavuşabileceği neticesine vardık. İmar Kanununun 18. maddesinde değişiklik yapılmasına öncülük ederek, kanunun uygulama yönetmeliğinin hazırlanarak çıkartılmasına da katkı sağladık. Bu kanuni düzenlemeler, parsel bazında iptale sebep olan mülkiyet sorunlarının çözümü için elimizi güçlendirdi. Bütün bölgede yılları bulan zaman kaybının önüne geçilmiş olunacak ve tekrar tekrar uygulama yapma dönemi de sona erecek. 20 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kanun maddesi ve 22 Şubat’ta yayınlanan arsa ve arazi düzenleme yönetmeliğine istinaden süreçler artık hızla tamamlanarak mülkiyet meseleleri ortadan kaldıracak”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X