Kerkük alınacak

Irak’ta referandum sonrası gerginlik tırmanıyor. Dün sabah Irak ordusunun Kerkük’e operasyon düzenlediği iddiası üzerine bölgeye binlerce Peşmerge gönderildi.

Kerkük alınacak

Bağdat yönetimi bunu yalanlarken, akşam saatlerinde Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi’Kerkük her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır’ dedi. Erbil uluslarası yardım çağrısında bulundu. 

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde sıcak saat gelişmeler yaşanıyor. Fransız haber ajansı AFP dün sabah Irak ordusunun Kerkük’ü Peşmerge güçlerinden geri almak için askeri harekat başlattığını duyurmuştu. Ancak haberde, bilgiyi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosrat Resul, önceki gece  geceden bu yana Kerkük bölgesine binlerce peşmerge konuşlandırıldığını açıkladı. Resul, onbinlerce peşmerge ve güvenlik gücünün zaten kerkük ve çevresinde bulunduğunu, dün geceden bu yana 6 bin peşmergenin daha bölgeye sevkedildiğini söyledi.

BİRLİKLERİMİZ BÖLGEYİ İNCELİYOR

Irak ordusu ise, Kerkük’e operasyon başlattığı yönünde bazı medya kuruluşlarında çıkan haberleri yalanladı. Ordunun basın biriminin Facebook sayfasından yaptığı açıklamada ‘Birliklerimiz hala özgürleştirilen bölgeleri inceliyor ve temizliyor” ifadeleri yer aldı. 

Ancak ağır silahlarla Tazehurmatu’da konuşlanan Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük kent merkezine mesafesi yaklaşık 20 kilometreye kadar düştü. 

Kerkük’teki son askeri güç dengesine bakıldığında Haşdi Şabi’nin vilayetin batı ve güneybatı bölgelerinin tamamını kontrol ettiği görülüyor.

GENELKURMAY’DAN SERT AÇIKLAMA

Tüm bu gelişmelerin ışığında dün akşam saatlerinde Irak Savunma Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi’den sert bir açıklama yaparak ‘Her ne şekilde olursa olsun Kerkük geri alınacaktır’ dedi.  Al Ganimi, “Biz Kerkük’e küçük Irak deriz. Çünkü orada Türkmenler, Araplar, Kürtler, Hristiyanlar ve başka toplumlar yaşıyor. Kerkük bizim en önemli bölgelerimizden biridir. Kerkük Irak’ındır. Kerkük Anayasa’ya göre Irak’ındır, her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır. Kimseye bağlı değildir. Bizim de orada gelecekte bazı hareketlerimiz olacaktır. Son dönemde Irak Parlamentosu tarafından İbadi’ye verilen yetkide tartışmalı bölgeler dediğimiz Kerkük ve diğer bölgelerin güvenliğinin merkeze hükümete geçmesi isteniyor. Bu nasıl olursa olsun, ister kuvvet ile isterse bir başka şekilde, inşallah bu hayata geçirilecektir.’dedi. 

“YARDIM EDİN” ÇAĞRISI

Başbakan Neçirvan Barzani de bir açıklama yaparak, birkaç gündür Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırı amacıyla Haşdi Şabi ve Irak ordusu, Musul çevresinden Kerkük ve Hanekin çevresine kadar güç yığınağı yaptığını ifade ederek, yardım çağrısında bulundu. Başbakan Barzani, “

“Ayetullah Seyid Ali Sistani’den, Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, BM, ABD, AB, DEAŞ’la mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden, acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz”dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X