Kerkük’te çatışma

Petrol zengini Kerkük’te ‘Kürdistan referandumu’ nedeniyle alevlenen gerilim tırmanıyor. Kentte Türkmenler ve Kürtler arasında çatışma yaşanması üzerine gece saatlerinde geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kerkük’te çatışma

Referandum tarihi yaklaştıkça Irak’ın Kuzeyi’nde gerilim her geçen saat artıyor. 

Önceki gece Kerkük’te Türkmenler ve Kürtler arasında çatışma çıkması sonrası kentte gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Yasağın ne zamana kadar süreceği konusunda bilgi verilmedi. Türkmen yetkili Muhammed Samaan Kanaanönceki akşam Türkmen Cephesi’nin bürolarından birine motorsikletli silahlı saldırganların ateş açtığını söyledi. 

Kanaan saldırganlardan 1’inin öldüğü, ikisinin de yaralandığını açıkladı.  AA muhabirine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi de ‘Bir grup silahlı Kürt Peşmerge, Türkmen Milliyetçi Hareketi’nin önünden geçerken silahlı saldırıda bulundu. Parti binasında bulunan Türkmen güvenlik unsurları da saldırganlara karşılık verince bir süre çatışma yaşandı’ dedi. 

Olayın ardında kentin başka bölgelerinden de silah sesleri yükseldi.

Türkemeneli TV Genel Müdürü  Yalman Acaroğlu’nun evine de ateş açıldı. 

BAĞDAT’A REST

Bu arada Kerkük İl Meclisi, referandumu destekleyen Kerkük Valisi Necmedin Kerim’in görevden alınması için Irak Bağdat parlamentosunun verdiği kararı reddetti. İl Meclisi’nde dün yapılan oylamada, Irak parlamentosunun kararı oy çokluğuyla reddedildi. Kerkük İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani, valinin ancak il meclisinin kararıyla görevden alınabileceğini veya uzaklaştırılabileceğini belirterek, “Irak Parlamentosu’nun kararı yasalara aykırıdır” dedi.

14 Eylül’de Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması kararını imzalayarak oylama için meclise göndermiş, meclis de Kerim’in azli yönünde oy kullanmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X