Kerry, Lavrov ile telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, mevkidaşı Sergey Lavrov’la sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Kerry, Lavrov ile telefonda görüştü

Günlük basın toplantısında Kirby, Kerry’nin Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine dair bilgi verdi.

Kirby, Kerry’nin görüşmede Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı güçlerin saldırılarının yoğunlaşması konusunda derin kaygı duyduklarını belirterek, “(Kerry) Minsk Anlaşması doğrultusunda acil bir ateşkes çağrısı yaptı. Bu noktaları daha önce de gündeme getirmiştik” ifadesini kullandı.

İki liderin konuşma anında Suriye meselesine de değindiklerini belirten Sözcü Kirby, “(Kerry ve Lavrov) Suriye konusunda siyasal çözüm arayışları ihtimalleri hususunda devam edecekleri şeklinde anlaştılar. Dışişleri Bakanı (Kerry), İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü (IRGC) Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Moskova’ya gittiği ve sivil toplum organizasyonlarının aktivitelerini sınırlayacak yasa hakkında kaygılarını dile getirdi” dedi.

Kirby, basın toplantısında bir soru üzerine, Kerry’nin Suriye’de siyasal bir çözüm arayışının devam ettiğini ifade ettiğini hatırlatarak, “Bu demektir ki, Rus liderle ve Suudi Arabistan liderleriyle görüşüyor” diye konuştu.

Kasım Süleymani’nin Moskova’ya gittiğini kendisinin doğrulayamayacağını belirten Kirby açıklamasında, “Eğer doğruysa, bu durum Güvenlik Konseyi Kararı’nın ihlalidir ve kesinlikle ABD için çok kaygı verici bir olaydır” ifadelerine yer verdi.

Sözcü Kirby, “Süleymani, ABD askerini öldürmekle suçlanıyor, bu suç ne zaman hangi olayda işlenmişti” şeklinde yöneltilen bir soru üzerine, “Süleymani halen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü (IRGC) komutanıdır, daha önce de çok açık bir şekilde belirtmiştik ki, bu güç yıllardan beri devam etmekte olan alçakca işlenen şiddeti temsil etmeye devam etmektedir, Süleymani’nin hangi operasyonlara katıldığını bilmiyorum, fakat o hala o gücün lideridir ve biz de o güce ve liderliğine karşı yaptırımlarımıza devam edeceğiz, buna Süleymani’de dahildir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X